Tegneseriestripe til besvær

 
Foto: twitter.com/@UlfBjereld
En tegneseriestripe trykket i  Aftenposten onsdag har vakt sterke reaksjoner i sosiale medier og nettaviser i Sverige og i Norge

Under headingen Vitenskapelige hypoteser står det i undertittelen: “Hvorfor de smiler og ler så mye i Afrika”. Stripen (bildet) viser en gruppe menn sitter på bakken og lurer på om de skal hjelpe konene sine med å holde landsbyen i gang – noe som følges opp med samstemt latter. 

Reaksjonene har ikke latt vente på seg på sosiale medier, blant annet gjennom følgende meldinger på Twitter:

“SD-godis, på seriesidan i norska Aftenposten”.

“Efter er Der Stürmer-mässiga rasism i dagens tidning: hur gör jag för att säga upp min prenumeration?”

“Tegneserier må også deskes”

Nå beklager konstituert kulturredaktør i Aftenposten, Veslemøy Østrem, at stripen er blitt publisert. 

– Tegneserien har gått under radaren vår. Vi har ikke vært oppmerksomme nok i redaksjsonen og ser selvsagt på rutinene våre, sier Østrem til Aftenpostens nettutgave.

– Fremstilles som late
Yousef Bartho Assidiq, prosjektleder i Minotenk – Minoritetspolitisk tenketank, er på sin side ikke noe særlig overbegeistret for tegneserien. Assidiq mener stripen sprer rasistiske fordommer man skulle tro man la bak seg for flere tiår siden.

Foto: Illustrasjon.
Foto : Grazyna Skarpås

– Stripen minner om noe som kunne stått på trykk for 200 år siden og som nylig har blitt fargelagt, sier Assidiq til utrop.no.

Han viser også til kommentarfeltet i artikkelen.

– Tegneseriestripen blir hyllet for å “tørre å si sannheten om afrikanere som late, kvinnediskriminerende og primitive”. Uansett intensjonen som ligger bak er dette resultatet.

Litt på kanten, men legitim
Tegneseriens forfatter Vebjørn Verlo ser at stripen er litt på kanten, men etter hans mening helt innenfor. 

– Jeg synes det er legitimt å pirke i kultur og bedrive kulturkritikk. Jeg mener at det er jeg som er fargeblind og alle andre som tenker i båser og raser. Hvis vi skal bekjempe rasisme, må vi ta folk på alvor rett og slett, sier Verlo til Aftenpostens nettutgave.