Solformørkelse sett med ulike (kultur)øyne

En solformørkelse fotografert vinteren 2011 i Storbritannia.
Foto: Tim Ebbs
Om knapt en time senker nattemørket seg midt på dagen over de største delene av landet vårt. Men hva har ulike kulturer sagt og skrevet om naturfenomenet? Og hvordan har vår moderne verden blitt formet av disse hendelsene?

Ulike kilder fra verdenshistorien har ulike beskrivelser på solformørkelser. Solformørkelser sees også på som en svært verdifull ressurs for historikere, ved at de til en viss grad kan stadfeste kalender- og årsdatoene for enkelte historiske hendelser.

Gjennom ulike tider har solformørkelser har blitt sett på som skjebnebestemmende historiske hendelser, som “omen” og varsler, både på godt og vondt.

En av de eldste sikre beskrevne solformørkelser er nevnt i en assyrisk tekst fra år 760 før Kristi fødsel. Arkeolog ved nasjonallaboratoriet i Los Alamos i US, Bruce Masse, har i flere år hevdet at han har vitenskapelige bevis for at en solformørkelse inntraff i mai måned i år 2807 før Kristus, samtidig som et meteornedslag skal ha skjedd i Det indiske hav.

Franskmannen Antoine Carons maleri av astronomistudenter, mens de studerer en solformørkelse, fra 1571.
Foto : Samtidsmaleri/Antoine Caron

Solformørkelsen som førte til fred
Fra antikkens Hellas har vi historikeren Herodiot, som skrev at filosofen og matematikeren Thales av Milet spådde en solformørkelse som inntraff under et slag i krigen mellom lydierne og medianerne. Formørkelsen ble sett på som et omen fra oven, og begge sider la ned våpnene og erklærte fred seg imellom. 

Herodot rapporterte også en solformørkelse på Sparta under persernes andre invasjon av Hellas. Samtidig er forskere enige om at datoen for formørkelsen (1. august 477 f.Kr.) ikke samsvarer nøyaktig med invasjonsdatoene som er akseptert av moderne historikere.

Kinesiske astronomer har skreven historikk om solformørkelser siden 700-tallet før Kristus. Astronomen Shi Shen, som levde i det fjerde århundret før Kristi fødsel, regnes som en av de første som kunne forutsi formørkelser på et mer forskningsbasert grunnlag, ved at han brukte solens og månens posisjoner.

“Langfredagens mørke”
Forsøk har blitt gjort for å etablere den eksakte datoen for langfredag ved å anta at mørket beskrevet i bibelske kilder under Jesu korsfestelse faktisk var en solformørkelse.

I den tidlige vestlige verden var det få pålitelige registreringer av solformørkelser inntil år 800 etter Kristus, når de arabiske observasjonsteknikkene nådde klostre og astronomiske fagmiljøer i tidlig middelalder.

En må faktisk flere århundre frem i tid før den første kjente teleskopiske observasjon av en total solformørkelse ble gjort i Frankrike i 1706. Ni år senere observerte den engelsk astronomen Edmund Halley formørkelsen over de britiske øyene. Historiens eldste bilde av en solfromørkelse ble tatt 1851, mens solformørkelsen i i den sørlige halvkulen i 1919, regnes som en av vitenskapshistoriens viktigste, ettersom den i stor hjalp til å bekrefte Albert Einsteins relativitetsteori.

Uansett, overtroisk eller ei, husk å ta dine forholdsregler, hvis været tillater at du får med deg denne en-gang-i-livet-hendelsen. Neste totale solformørkelse over Fastlands-Norge inntreffer ikke før om 120 år, 3. juni 2133.

Link til illustrasjonsbildet.