Tekstanalyse viste flere voldsreferanser i Bibelen enn Koranen

Har flere voldsreferanser i sin tekst: Bibelen, og da særlig gammeltestamentet, har et mer voldelig språk enn Koranen, kunne en amerikansk språkdoktor avsløre nylig. Han kjørte hele teksten til de to hellige skriftene gjennom et tekstanalyseprogram.
Foto: Scanstockphoto
Språkdoktor Tom H.C Anderson analyserte språkbruken i to av de største hellige skrifter i menneskehistorien ved hjelp av digital teknologi. Resultatet ble slående.

Anderson anvendte seg av tekstanalyseprogrammet OdinText for å prøve ut hypotesen om at Koranen hadde flere assosiasjoner til voldsbruk enn Bibelen. 

– For å forstå enhver religion er det ofte like greit å starte med dens hellige skrifter. Jeg tenkte det ville være en interessant øvelse å sammenligne de viktigste bøkene i islam og kristendommen, sier Anderson til nettstedet reverbpress.com.

OdinText er et program som benytter seg av datamining-teknikken, som går på å finne ut språklige mønstre gjennom tekstanalyse. Teknikken har blitt brukt flittig av verdensomspennede bedrifter som Cola Cola og Shell med formål om å forbedre sin kommunikasjon, og på sikt nå lettere frem til et publikum via bedre markedsføring og reklame. 

100 prosents nøyaktighet
Anderson klippet og limet inn først hele teksten fra både Koranen og Bibelen inn i OdinText. Så fikk han tekstanalyseprogrammet til å søke opp bestemte ord og uttrykk (som i bildefaksimilet).

 
Foto : Skjermdump/YouTube/OdinText

– OdinText skanner i utgangspunktet alt innsendt materiale med nøyaktig samme forutsetning. Dette åpner igjen for en tekstkoding som er nøyaktig, ikke-tendensiøst og nøytral, forklarer Anderson.

“Glede” og “nåde” nevnes oftere i Koranen
I løpet av to minutter fikk Anderson de slående svarene fra tekstanalysen. Sammenlignet med Bibelen, viste Koranen høyere forekomst av ordene “glede” og “tillit”.

I et forsøk på å skille jødedom, kristendom og islam ble Bibelens gammel- og nytestament analysert hver for seg, noe som ga enda klarere resultater.

– Av samtlige tre tekster var det Bibelens gammeltestament som var det klart voldeligste av alle skriftene. “Ødeleggelse” og “drap” nevnes oftere i gammel- enn i nytestamentet, og dobbelt så ofte sammelignet med Koranen.

– Ordene “tilgivelse” og “nåde” var ifølge tekstanalysen nevnt i 6,3 prosent av hele teksten i Koranen. Tallene tilsvarende for Bibelens nytestament og gammeltestament lå på henholdsvis 2,9 og 0,7 prosent, legger han til.