Ny tyrkisk-norsk kraftavtale

Næringsminister Monica Mæland (H) besøker Ankara og Istanbul i Tyrkia i forbindelse med statsbesøket med DD.MM Kongen og Dronningen. Her signerer Mæland en avtale om energisamarbeid med energiminister Taner Yildiz. President Abdullah Gül og H.M Kong Harald var til stede ved signeringen.
Foto: Trond Viken/Nærings- og handelsdepartementet
Norske kraftfirmaer vil fra nå av satse stort på det nye og voksende tyrkiske markedet.

Næringsminister Monica Mæland undertegnet en intensjonsavtale i Ankara, som formaliserer det allerede gode energisamarbeidet mellom de to energilandene, som ledd i H.M Kongens nylig avsluttede offisielle statsbesøk til Tyrkia.

Intensjonsavtalen omfatter hele energispekteret, med hovedfokus på vannkraft samt petroleumssektoren. Det blir blant annet årlige dialogmøter mellom de to energidepartementene, og avtalen vil også gjøre det lettere for norske selskaper å få tilgang til sentrale myndighetspersoner på tyrkisk side.

– Kraftmarkedet i Tyrkia er det raskest voksende i Europa. Landet har stort potensial for fornybar energi, sier næringsminister Monica Mæland, til regjeringen.no.

– En ønsket avtale
Statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet, Dilek Ayhan (bildet), sier til utrop.no at begge land har ønsket å få på plass denne intensjonsavtalen.

 
Foto : Trond Viken/Nærings- og handelsdepartementet

–  Et allerede godt samarbeid mellom to viktige energiland på hver sin side av Europa blir nå enda mer formalisert. Avtalen vil blant annet gjøre det lettere for norske selskaper å få tilgang til sentrale myndighetspersoner på tyrkisk side, forteller statssekretæren. 

Norsk-tyrkisk handelssamarbeid i nøkkeltall

  • Norge eksporterte varer for 5,2 mrd. kr til Tyrkia i 2012, opp 4 % fra 2011.
  • Samhandelen i varer utgjorde 9,7 mrd. kr i 2011, opp 9 % fra 2011.
  • Samhandelen i varer har økt med 153 % på de siste ti årene.
  • Tyrkia er Norges 24. viktigste samhandelspartner.
  • Statens Pensjonsfond Utland har investert ca. 10 mrd. kr i aksjer og 7 mrd. kr i statsobligasjoner i Tyrkia. 

    (kilde: regjeringen.no)