– Kan gi forbrytelser mot menneskeheten

Norske hjelpeorganisasjoner mener at situasjonen for Rohingya-folket er særdeles vanskelig. Bildet viser en rohingya-gutt i det han får nødhjelp.
Foto: flickr.com
FNs spesialutsending bekymrer at situasjonen for rohingya-minoriteten i Myanmar kan komme til å ende opp med forbrytelser mot menneskeheten.

– Befolkningen i Rakhine har etter uroen blitt nesten helt segregert langs religiøse linjer, med buddhister på den ene siden og muslimer på den andre, forteller FN-utsending Tomas Ojea Quintana.

I mars ble om lag 170 hjelpearbeidere evakuert fra regionhovedstaden Sittwe som følge av at kontorer og ansattes boliger ble angrepet av lokale buddhister, ifølge Nrk.no.

– Mange buddhister mener at organisasjonene favoriserer rohingyaene, som av de fleste myanmarere regnes som ulovlige innvandrere fra Bangladesh, sier Quintana.

Særdeles vanskelig situasjonen
Norske hjelpeorganisasjoner mener at situasjonen for Rohingya-folket er særdeles vanskelig. Quintana forteller om akutt mangel på vann og medisinsk hjelp i den vestlige delstaten, noe som er spesielt alvorlig for de 140.000 personene som bor i flyktningleirene.

Flere FN-organisasjoner, blant annet UNICEF og Verdens matvareprogram, ble rammet, samt den tyske hjelpeorganisasjonen Malteser International.

– Tidligere har myanmarske myndigheter utvist Leger Uten Grenser fra delstaten. Internasjonale hjelpearbeidere skal ha blitt tvunget til å forlate området, forteller Quintana bekymret.