Hjelpearbeidere: – Rohingya-folket utsettes for folkemord

Internt fordrevne rohingyaer i Rakhine-delstaten i Myanmar
Foto: Foreign and Commonwealth Office
Hjelpearbeiderne Øyvind Løvrød og Steve Gumaer kommer hjem med dystre skildringer av behandlingen av rohingyaene i Thailand og Malaysia.

I ti dager har de to hjelpearbeiderne fra Partners Norge reist langs kysten av Malaysia, Thailand, Indonesia og Myanmar for å finne og hjelpe rohingya-flyktninger.

For samtidig som det kommer dramatiske beretninger om rohingya-flyktninger som driver rundt i små båter på havet, ble det også funnet 139 massegraver på grensen mellom Malaysia og Thailand.

– Jeg er dypt bekymret over gravene og leirene som er funnet på malaysisk jord. Vi skal finne de skyldige, tvitret statsminister Najib Razak mandag.

Løvrød er ikke i tvil om at det er rohingya-flyktninger som har lidd en forferdelig skjebne og som er i massegravene som malaysiske myndigheter har funnet.

– Vi håper nå verdens øyne rettes mot de overgrepene denne folkegruppen utsettes for. Vi snakker om 800.000 rohingya-folk, som ingen myndigheter vil hjelpe. Eller enda verre; et folk som flere land ønsker skal forsvinne, sier Løvrød til VGNett.

Surrealistiske dager
Mandag formiddag landet de to norske hjelpearbeiderne på Gardermoen.

– For oss har det vært ti surrealistiske dager. Når vi nå ser tilbake er det et meget dystert bilde: Rohingya-folket er utsatt for en forfølgelse både av myndigheter og av menneskesmuglere. Det verste er at myndighetene er en del av menneskesmuglingen, sier Løvrød.

Hvordan kan du påstå det?

– Vi kjørte rundt i en speedbåt i Sør-Thailand. Vi pratet med lokalbefolkningen som fortalte at thailandske myndigheter dagen før hadde avvist en båt med 400 flyktninger. De hadde nektet å hjelpe dem og presset båten ut igjen i internasjonalt farvann, til tross for at flyktningene var stuet sammen og hverken hadde mat eller vann.

For å lese mer om bakgrunnen til rohingya-flyktningenes situasjon, klikk her.