Fem kjappe om det amerikanske valget

Ett år før det amerikanske valget
Foto: Flickr/DonkeyHotey
Det er ett år til USA velger en ny president, men valgkampen er allerde fullt i gang. – Dette er kanskje det rareste valget på lenge, sier Lisa Cooper, leder for Democrats Abroad, som har fulgt med på valgkampen fra Norge.

Hvordan har valget sett ut så langt?

– Dette er kanskje det rareste valget på lenge, spesielt med tanke på de ulike kandidatene. Vi har sett et paradigmeskifte i det republikanske partiet. Trump er et godt eksempel på dette. Han sier helt ekstreme og rare ting, men likevel så skriver mediene om det og han skyter rett til værs på meningsmålingene. Hadde han stilt tidligere, hadde han blitt avskrevet for lenge siden. På republikansk side har du også Ben Carson, en kirurg, som er minst like provoserende i sine utsagn, men som gjør det utrolig bra på meningsmålingene. Så langt har de demokratiske debattene vært svært komiske. I tillegg til dette; hvem hadde trodd at Jeb Bush (lillebroren til George Bush Jr.) skulle havne på bunnen på alle meningsmålingene? Fra demokratene har vi Bernie Sanders (selverklært amerikansk sosialdemokrat) som har skapt en motbevegelse mot det som skjer på republikansk side, han gjør det bra på meningsmålingene også. Kort oppsummert har dette vært en underlig valgkamp så langt.

For oss her i Norge så virker Bernie Sanders som en god kandidat, med mange verdier som vi også står for. Hvorfor kommer han ikke til å vinne den demokratiske nominasjonen?

Lisa Cooper er bosatt i Norge og leder for foreningen Democrats Abroad.
Foto : Privat

– Jeg kan ikke si at han ikke kommer til å vinne. Men Hillary Clinton har jo mer erfaring og er en utrolig stødig politiker. Og så har hun bredere apell enn det Bernie Sanders har. Og vi må ikke glemme at hennes mann, Bill Clinton, var en svært populær president. Han er på mange måter hennes trumfkort. Vi skal heller ikke avskrive Sanders helt ennå, han kan jo bli visepresidentmateriale.

Har Hillary beveget seg mot venstre på grunn av populæriteten til Sanders?

– Det virker som om hun har stått for mer progressiv reform, slik som 12 dollar i minstelønn mot Bernies mål om 15 dollar, og det vil bli interessant hvordan hun utformer skatteøkningen for de rike, og videre reform på “Obamacare”. Her er Bernie mest liberal med sine brede skatteøkninger og “Medicare for alle”.

Hvilke politiske saker har det vært mest fokus på?

– Innvandringsreformen (immigration reform) er kanskje det heteste temaet. Begge sider har sine tanker om denne reformen og hvordan de planlegger å takle innvandringen fra Mexico. Å heve levestandarden til den amerikanske middelklassen er det også mye prat om. Skatt er et annet aktuelt tema, demokratene vil heve skattenivået og minstelønnen. Republikanerne vil senke skattenivået fordi de tror dette vil skape økonomisk vekst.

Som demokrat; er du fonøyd med kandidatene på den demokratiske siden?

– Jeg tenkte faktisk litt på hvorvidt det hadde vært bedre om vi stilte med flere kandidater, men kom fram til at det er bra med noen få stødige politikere. På denne måten er det mer fokus på saker og politikk, og ikke så mye på enkeltpersoner. Det at republikanerne har så mange kandidater viser hvor splittet partiet er innad. Jeg skulle jo ønske at Joe Biden stilte, jeg er fan av ham. Han har mye erfaring og er en morsom type, men jeg forstår at han vil bruke tid med familien sin.