– Kan ikke lenger gjemmes bak Koranen

I dag er den internasjonale dagen mot kjønnslemlestelse. Fortsatt er det mange millioner jenter på verdensbasis som blir omskåret mot sin vilje (illustrasjonsbilde).
Foto: UNICEF/Olivier Asselin
– Mange tror omskjæring er et ønske fra profeten Mohammed. Vi forteller at Muhammeds fire døtre aldri ble utsatt for dette, forklarer Yussuf Bagayoko, anti-kjønnslemlestelsesaktivist, til fritanke.no.

Bagayoko, som jobber i den statstilknyttede organisasjonen PNLE (Programme National de la Lutte contre l’Excision) forteller videre i intervjuet at det er en utbredt oppfatning at kjønnslemlestelse “står skrevet” i hellige skrifter, men det er ren uvitenhet.

PNLE jobber i over 1000 landsbyer for å få slutt på omskjæring i Mali. Ifølge FN foregår de fleste kjønnslemlestelser i Afrika og minst 140 millioner jenter er omskåret i på verdensbasis.

Jobber på grasrotnivå
I Mali er kjønnslemlestelse et stort problem, men det pågår en bevissthetskampanje. Det arbeides på grasrotnivå i over tusen landsbyer, hvor PNLE er involvert.

– Vi jobber med dette på flere nivåer, da loven i dag tillater kjønnslemlestelse. Det er stor uvitenhet rundt dette, men ikke lenger tabu å snakke om det. I de 1087 landsbyene hvor det jobbes for å få slutt på praksisen, kan det stoppes ved at de underskriver en offentlig konvensjon hvor autoritetene forbyr omskjæring for evig. Mange landsbyer har forlatt praksisen, men det tar minst to år fra de signerer til det tar slutt. Her jobbes det systematisk med å få med seg administrative og religiøse autoriteter på nasjonalt nivå, sier Bagayoko til fritanke.no.

Vond vane å vende
I en stor andel afrikanske land foregår kjønnslemlestelse både blant muslimer og ikke-muslimer. Kjønnslemlestelse stammer tilbake til faraoenes Egypt – lenge før islam kom til Afrika og Muhammed ble født. I Egypt hvor over 90 prosent av jenter blir omskåret, skjer det på tvers av religionsforskjellene.

Sterk motstand er alltid en utfordring. PNLE bruker å samle alle grupper til debatt om temaet, samt at de driver lobbyvirksomhet inn mot politikere.

– Nå har vi mobilisert ledere, skolelærere, religiøse ledere og imamer som møtes for å debattere dette fra alle regionene i landet. Vi håper på å få med oss enda flere imamer. Vårt mål er å få til nasjonal lovendring, men vi vet ikke når, forklarer Bagayoko overfor fritanke.no.

Lenke til illustrasjonsbildet