Integreringshjelp fra pensjonister

 
Foto: European People's Party
Det er pensjonistene som har gjort at integreringen av flyktninger i Tyskland har fungert så bra, mener forsker. 

Pensjonerte i Tyskland utgjør en stor del av de frivillige som hjelper med å integrere det store antallet flyktninger og migranter som har ankommet Tyskland siden 2015, skriver The Guardian.

En studie utført av Bertelsmann stiftelsen viser at det kan finnes alt mellom 500.000 til én million mennesker som hjelper nyankomne med å etablere seg. Studien rapporterer også om at en god del av de frivillige er pensjonister og at de fleste av dem har en akademisk bakgrunn.

Livsviktig rolle
Angelika Bauer (63) er en av dem. Hun inviterte syreren Jawad Shalghin til å bo med henne etter at hun møtte kjæresten hans gjennom frivillig arbeid. Da han endelig kom seg til Tyskland etter å ha flyktet fra hjemlandet, fikk Jawad plass på universitetet i Hamburg, men han hadde ikke noe sted å bo. Da tilbød Bauer han et sted å bo, skriver The Guardian.

– Eldre mennesker kan generelt spille en livsviktig rolle når det kommer til å integrere flyktninger. De kan ikke bare tilføre kontakter, men de har kunnskap og kan dermed være en ressurs for flyktningene, sier forsker Olaf Kleist.

Videre sier Kleist at frivillige pensjonister kan tilbakevise misvisende oppfatninger om at eldre mennesker mest sannsynlig er imot migrasjon.

– Det som har gjort at integreringen av flyktninger i Tyskland har fungert så bra, er fordi pensjonister forplikter seg til å støtte nyankomne over lang tid, sier Kleist.

Kan lære av Tyskland
Den eldre garde som tilbyr sin hjelp, er bare en måte folk i Tyskland prøver å hjelpe nyankomne i landet. I Tyskland er det også blitt etablert en slags Airbnb ordning kalt “Refugees Welcome”. Ordningen har ført til at 400 flyktninger har funnet seg et sted å bo og at 16.600 flyktninger har registrert seg på en mobil “jobb-match” plattform. Den har også vært med å etablere en egen kode-skole for flyktninger.

Tim Finch, direktør for Sponsor Refugees, tror andre land kan lære av Tysklands respons på flyktningkrisen. Og det viktigste man kan lære, ifølge Finch, er å ønske å hjelpe.

Bauer sier noe av det samme til The Guardian:

– Integrering fungerer bare hvis det eksisterer ingen frykt og hvis alle er åpne og har et ønske om å lære av hverandre. Jeg og Jawad har vist hva som kan oppnås når det skjer, sier hun.