Vil redde flerkulturelle arbeidsplasser

Abdullah Alsabeehg, 1. nestleder i AUF Oslo hevder innvandrere må kvoteres inn i offentlig sektor nå som det er finanskrise og flere har mistet jobben sin i privat næringsliv.
Foto: auf.no
AUF i Oslo går inn for direkte kvotering i offentlig sektor, slik at folk med flerkulturell bakgrunn i mindre grad rammes av arbeidsledighet når det er nedgangstider. Frp-politiker Mazyar Keshvari er alt annet enn imponert over forslaget.

I IMDi-rapporten “Integreringskart 2009- Integrering i økonomiske nedgangstider”, kunne man lese at antallet registrerte arbeidsledige blant bosatte innvandrere i Norge gått opp fra 4,6 prosent i august 2008 til 7,5 prosent året etter.

Statistikkene har ikke gått upåaktet hen. Fylkesstyremedlem og 1. nestleder i AUF Oslo, Abdullah Alsabeehg, sier seg svært bekymret over utviklingen, og hevder tiden nå er mer enn moden for direkte kvotering.

– Vi i AUF Oslo innser nå behovet for en slik ordning, slik at minoriteter ikke fortsetter å falle av i jobbdeltagelse.
 
I første omgang er det snakk om en prøveordning for anonyme jobbsøknader.

Frps Mazyar Keshvari er sterkt skeptisk til forslaget, og vil heller ha “danske” virkemidler i Norge.

– Etter nøye evaluering vil vi vurdere å gjøre ordningen til å gjelde arbeidsplasser i staten, legger han til.

Ønsker nasjonal strategi

I dag har Oslo-avdelingen alene over 1000 medlemmer. For å få forslaget innført nasjonalt, er det viktig å få med flere.

– Under landsmøtet i oktober i år skal vi behandle et arbeids– og inkluderingsprogram, og tillegg jobbe aktivt for at forslagene om anonyme jobbsøknader og kvotering blir en del av programmet til Norges største ungdomsparti med over 9500 medlemmer.

Stigmatiserende

Frp-politiker Mazyar Keshvari slakter forslaget.

– Jeg får inntrykket at AUF Oslo ikke har fulgt med i timen. Vi ser jo at kvoteringsstrategiene som er blitt innført hittil, som moderat kvotering, ikke har gitt resultater, men virker heller mot sin hensikt og stigmatiserer folk med innvandrerbakgrunn.

Handler om holdninger

En lignende rapport fra Danmark viser at antallet innvandrere i arbeid har steget i samme årsperiode, til tross for at både Norge og Danmark har vært rammet av finanskrisen. Keshvari sier en grunnleggende mentalitetsendring, særlig i offentlig sektor, må til for å snu den negative trenden i Norge.

– Istedenfor å sy puter i armene på folk og agere som velmenende sosialdemokrater så må vi gjøre som våre naboer, og ta integrering virkelig på alvor. Og da sier det seg selv at enhver form for kvotering ikke er veien å gå.