Muslimer må reise langt for å besøke sine døde

LETTNORSK: Mangel på gravplasser for minoriteter

Stadig flere innvandrere velger å gravlegge sine avdøde slektninger i Norge. Det fører til nye problemer, særlig i storbyene.


Bare to av ti kommuner i Norge har gravplasser for minoriteter. Flertallet av kommunene har ikke egne muslimske gravfelt i det hele tatt. Det kom frem i tv-programmet FBI. 

Oslo har 20 kirkegårder og to krematorier. Flere av kirkegårdene har egne gravfelt for jøder, muslimer og sigøynere. For muslimer finnes det tre gravfelter i Oslo. Både på Klemetsrud og Gamlebyen kirkegård i Oslo har den muslimske delen vært full i noen år allerede. Nå er det bare ledig plass på Høybråten.

Staten bør lage regler som sikrer behovene til minoritetene.

Forskjeller

Selv om kirkegårdene har lite plass og ressurser, er flere av kirkegårdene åpne for ulike minoriteters spesielle behov. Øystein Dahle ser problemet. Han er avdelingssjef i Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA). Dahle forklarer at i Norge har det ikke vært vanlig å skille mellom mennesker med forskjellig tro. Men i Danmark er det egne gravfelt for eksempel for katolikker og andre grupper. 

– Staten bør lage regler som sikrer behovene til minoritetene, sier Dahle.

Muslimsk og kristen gravskikk er ganske lik, men for muslimer er det viktig at gravene er plassert i retning Mekka.

– På mange kirkegårder er dette ikke noe problem, bare det er plass nok, forklarer han.

For få plasser for muslimer

For 10 år siden ville 60 prosent av muslimene sende sine avdøde slektninger til hjemlandet. Nå velger 60 prosent av dem å gravlegge i Norge. Det er fordi de har flere slektninger i Norge, og føler at de hører mer hjemme her.

Ghulam Abbas er gravferdskonsulent i Norges første muslimske begravelsesbyrå Al-Khidmat. Han forteller at mange muslimer har et sterkt ønske om å få flere gravplasser i nærheten av der de bor. Det er områder som Groruddalen og Søndre Nordstrand.

– For mange er det vanskelig å komme seg til Høybråten, sier Abbas. Han kjenner en muslimsk familie på Søndre Nordstrand som har gravlagt sønnen på Høybråten.

– Moren må bli kjørt i bil hver gang hun vil besøke sønnen, forteller han. 

 

Ordforklaringer:

gravplass – sted der døde er begravd

minoritet – mindretall, en gruppe mennesker som er forskjellig fra den største delen av befolkningen, for eksempel er kurdere, pakistanere og svensker minoriteter i Norge. 

krematorium –
bygning der døde blir brent

ressurs – her: penger, ansatte, utstyr

gravskikk – skikk: tradisjon, sedvane

UNDERSAK

60 år gamle lik

Stein Olav Hohle bekrefter at mange muslimer vil ha flere gravplasser på Klemetsrud. Han er driftsjef i Gravferdsetaten. Han vet ikke når det kan komme flere plasser der. Det er vanskelig å gjøre kirkegården større.

Etaten har i år fått 15 millioner for å rydde opp i graver fra 1950 til 1980. De døde i disse gravene ble aldri til jord fordi de var svøpt i plast. Derfor har nedbrytningen ennå ikke har startet. Det gjelder cirka 30 000 graver.

– De gravene skal vi bruke på nytt. Det vil løse noe av problemet med mangel på plasser. Dette gjelder ikke det muslimske området på Klemestrud. Plastgravene ligger spredt, og de muslimske gravene er vanligvis ikke så gamle, forteller Hohle.

På det muslimske området på Gamlebyen er det en del muslimske graver som er over 20 år. Det finnes også graver for dødfødte spedbarn som ikke lenger er i bruk. 

– Disse gravene kan vi bruke om igjen for å løse plassmangel for muslimer, sier han.

Ordforklaringer:

bekrefte – her: si at noe er riktig

svøpe – vikle rundt, pakke inn

nedbrytning – omdanne kjemisk, her: når den døde kroppen blir til jord