Fredelige demonstranter reagerer

– Kriminelle tenåringsgutter bak opptøyene

Kriminelle tenåringsgutter uten tilknytning til palestinasaken sto bak opptøyene i forbindelse med demonstrasjonene i Oslo mot krigen på Gaza, mener enkelte som var der. Utrop har snakket med to av de fredlige demonstrantene som ble forstyrret av bråket.

Aishah Ahmed (20) er norsk-pakistaner og født og oppvokst i Norge. Hun studerer jus og er samfunnsengasjert. I tillegg sitter hun blant annet i styret i Muslimsk Studentsamfunn (MSS). 

– Vi er alle provosert, fordi vi ser mennesker dø, spesielt små barn, og det skaper sterke reaksjoner hos oss alle, sier hun.

Likevel mener hun at man skal ikke få lov til å kaste ting på andre og ødelegge byen med å knuse glass, blant annet.

De fleste som har vært med på demonstrasjoner er fredelige demonstranter som ønsker fred i Palestina. -Aishah Ahmed

– De fleste av opprørerne var unge tenåringsgutter som var ute etter bråk. Endelig fikk de en “unnskyldning” til å ha det “gøy”. Jeg er sikker på at de fleste av dem ikke vet hva palestinakonflikten går ut på. Det er både beklagelig og trist hvordan mennesker oppfører seg. Gjennom demonstrasjoner viser man sitt standpunkt og hva man står for, ikke vold, sier hun.

Jusstudenten forteller at hun regnet med at demonstrasjonen skulle være en fredelig demonstrasjon.

–  Opprøret kom som et sjokk. Hele plassen foran stortinget ble fylt med tåregass. De fleste som var med på denne demonstrasjonen var fredelige demonstranter. Jeg ble både skuffet og irritert over alt bråket. Vi løp fra butikk til butikk, men det var tåregass, knuste ruter og bråk overalt. Det var utrolig trist hvordan folk oppførte seg når det gjaldt en så viktig sak, sier hun.

Ahmed forteller at det er viktig å huske på at de fleste som har vært med på demonstrasjoner er fredelige demonstranter som ønsker fred i Palestina. 

Tar avstand  
Lin Sadi (20 år) har palestinsk bakgrunn og er medisinstudent. Hun er i tillegg prosjektansvarlig i Arabisk studentfellesskap. Også hun deltok i demonstrasjonen mot krigen.

Sadi mener at opptøyene er et uttrykk for unge menneskers aggresjon som ikke nødvendigvis er relatert til palestinakonflikten, men heller kriminelle krefter i det norske samfunnet som det må slås hardt ned på.

–  Opptøyene har hatt veldig uheldige følger for oss som ønsker å demonstrere mot israelsk terrorisering og inhuman behandling av palestinerne, understreker hun.

Medisinstudenten tar avstand fra vold og vandalisme.

–  Opptøyene tok vekk budskapet om fred, toleranse og respekt under demonstrasjonene. Det er veldig beklagelig at så mange mennesker kom til skade og at samfunnsressurser gikk tapt. Dette strider mot grunnleggende prinsipper i et demokrati. Demonstrasjonene skulle vise sympati og solidaritet med det lidende palestinske folket på en fredelig og sivilisert måte, sier hun.