Salman Saeed: Ikke akkurat «dritten» i midten!

Salman Saeed er en livlig Oslogutt som gikk mot både rushtrafikken og sine søskens yrkesvalg da han bestemte seg for å studere eiendomsfag ved Universitetet for miljø og biovitenskap i Ås. Med en storebror som er lege og en lillesøster som holder på å bli tannlege omtaler han seg selv som "dritten i midten". Men den aktive og engasjerte gutten virker som om han er alt annet enn akkurat det.
Lan Marie Berg Foto: Henrik Kreilisheim
Latest posts by Lan Marie Berg Foto: Henrik Kreilisheim (see all)

24-åringen er avtroppende sjef for UKA-revyen 2008. Å være revysjef innebærer ansvar for å administrere over 1300 mennesker. UKA i Ås varer en hel måned og er Norges lengste aktivitetsuke av sitt slag. Den arrangeres annenhvert år, men arbeidet pågår hele tiden. Etter UKA ble Saeed kontaktet av flere bedriftssjefer som ga ham visittkortet sitt og sa han skulle kontakte dem når han var ferdigutdannet.

Det er vanlig at revysjefene på Ås blir headhuntet på denne måten, sier Saeed.
Han lærte utrolig mye i jobben som revysjef, men det er ikke skuespiller han skal bli. Når han er ferdig skal han jobbe med jordskifte og eiendomsutvikling.

Hvordan var det å flytte til Ås for å studere?
– Jeg var egentlig ikke så keen (slang: betyr at man ikke har lyst) i utgangspunktet. Greia var at det var det eneste universitetet som tilbød den utdanningen jeg ville ta. Jeg var interessert i business, eiendom og juss, og kombinasjonen finnes bare på Ås. Jeg var altså litt skeptisk da jeg kom, men det endret seg fort. Studentmiljøet på Ås er helt fantastisk. Det er så mange foreninger og ting som skjer, så det er veldig lett å komme innenfor. Det startet med at jeg ble medlem i Hankattforeningen. Der skaffet jeg meg et nettverk, og så utviklet det seg derfra.

Jeg har aldri følt meg diskriminert, og mener at det er destruktivt å fokusere på det.

I tillegg til å ha jobbet med UKA-revyen det siste året sitter Salman også i styret for studentsamskipnaden.

– Det er nok pappa som er mitt store forbilde, sier Salman. Faren til Salman var den første innvandreren i som tok en doktorgrad i Norge.

Dersom du skulle vært politiker for en dag, hvem ville du ha vært?

– Da ville jeg ha vært kulturminister Trond Giske. Jeg ville fokusert på mer tilstedeværelse på alle arrangementer. Deretter ville jeg arbeide aktivt for at alle på et tidlig tidspunkt får tilknytning til kulturlivet. Mitt forbilde må vel være Jens Stoltenberg. Han er en utrolig behagelig politiker. Det samme gjelder Jonas Gahr Støre.

Tror du at din etniske bakgrunn vil hindre deg i framtiden?
– Nei, det tror jeg absolutt ikke. Jeg er en sosial og omgjengelig gutt med et stort kontaktnettverk. Jeg er effektiv og har hatt mange lederverv. Det er de sosiale ferdighetene som teller på arbeidsmarkedet i dag. Jeg har aldri følt meg diskriminert, og mener at det er destruktivt å fokusere på det.

Han synes at islamdebatten det siste halvåret har vært ganske irriterende, og at det er veldig lite kunnskap ute og går. – Nå tenker jeg meg alltid om to ganger før jeg snakker. Siv Jensen har fått meg til å tro at jeg snikislamiserer Norge. Men det gjør jeg i hvert fall ikke med vilje, ler han.

Du blir ofte referert til som “Paven”, hvorfor det?
– Som ukesstyremedlem får man tilbud om et ledelseskurs ved UMB. Det foregår i helgene og er en samling forelesninger og debatter med sjefer og konsernledere. På ett av disse kursene skulle man teste hva slags lederpersonlighet man hadde, og da ble jeg “Paven” – en samlende leder med støtte i befolkningen. Et forbilde og en god leder som ikke alltid gjør alt det alle andre vil.

…og jentene da?
Det er alltids noen som er interesserte, ler han.
– Når man er sosial og engasjert og i tillegg ser litt annerledes ut, er det klart at folk legger merke til deg. Det hadde sikkert vært lett å dra nytte av det, men det er ikke jeg interessert i, sier Salman, som for tiden er singel.