Undersak: Muhammed er verdens vanligste navn

Muhammad er verdens vanligste fornavn og Li er verdens vanligste etternavn, forteller Ivar Utne, navneforsker ved Universitetet i Bergen. Mohammad Khan var ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) det vanligste mannsnavnet i Oslo i februar 2009.

– Muhammad er ganske mye brukt blant de i alt 1,2 milliardene muslimer i verden, uten at jeg har eksakte tall for navnet, sier Utne.

Han forklarer at det er store sjanser for at Muhammad også er blant de mest brukte etternavnene i verden. Grunnen er at folk med muslimsk navneskikk ofte bruker fars eller farfars, eller tidligere slektningers fornavn, som etternavn. Det er imidlertid færre som har det som etternavn enn som fornavn, fordi mange muslimer ikke følger denne skikken.

Li er vanligste etternavn
– Det vanligste etternavnet finner vi mest sannsynlig i Kina, sier Utne.

Han forteller at det vanligste etternavnet der er Li, og at det brukes av cirka 7,9 prosent av befolkningen. Siden Kina har en befolkning på nesten 1,3 milliarder utgjør dette i overkant av hundre millioner mennesker.

Johannes holder ikke tritt
Utne forteller at i den kristne delen av verden er varianter av Johannes det vanligste mannsnavnet. Dette er et bibelsk navn etter døperen Johannes. Vanlige varianter er det engelske John og det spanske Juan. Andre er Jon, Johan, Jan, Jean og Johnny.

Selv om de forskjellige formene av navnet skulle slåes sammen, kan de neppe konkurrere med muslimske Mohammed, sier Utne.


For kvinner i den kristne verden er det Maria, sammen med varianter av samme navn, som er det vanligste. Den engelske varianten er Mary, ellers er Marie vanlig i mange land.