Home Utg 9-28.05.2009 2009-9-Magasin MGP, gay-parade og norsk kulturarv?

MGP, gay-parade og norsk kulturarv?

0

Så hvis Siv Jensen blir statsminister etter høstens valg kommer nok Melodi Grand Prix til å bli avlyst neste år. Da er dere advart. Men når vi nå har nevnt Grand Prix, kan en jo henge seg på lokaliseringsdebatten. Knut Olav Åmas, kulturredaktør i Aftenposten, vil ha en folkefest. Det er jeg helt enig i. Derfor mener jeg at det bør legges til Frognerparken slik at alle som vil kan være med, helt gratis. Men husk, det blir neppe noen folkefest med FrP ved makta.

Men så var det det med FrP og utenlandske kulturuttrykk, ja. En kan jo lure på hva som hadde skjedd med en norsk fiolinspiller og sanger med østeuropeiske røtter som plutselig opplever sitt livs eventyr hvis det hadde vært Fremskrittspartiets kulturpolitikk som hadde vært gjeldende. Jeg har ingen svar hvis det var det du ventet på, men det er i hvert fall noe å tenke over. Og det hele blir jo enda mer, tja…. nasjonalistisk er kanskje det ordet jeg leter etter… når dette tam tam-utspillet kommer fra kulturpolitisk talsmann i FrP, Ulf Erik Knudsen, to dager etter den mest nasjonalistiske dagen i året, i Norge. Ja, det var 17. mai jeg refererte til.

Grand Prix bør legges til Frognerparken slik at alle som vil kan være med, helt gratis.

På 17. mai kunne man på VG Nett lese om et gudsforlatt sted utenfor Norge, uten nordmenn, hvor lokalbefolkningen feiret 17. mai. Og de kunne noen norske gloser. Det er også den eneste dagen i året hvor det er tillatt for en etnisk hvit nordmann eller kvinne å si at med bunad er skaut påbudt. Fordi det er tradisjon. Akkurat som pølser og is. Men barnetog er fint, da – til en viss grad i hvert fall. Og nei, Wergeland var ikke opphavet til barnetog på 17. mai.

Nå har det blitt foreslått at homoparaden skal være en del av barnetoget neste år. Jeg vet ikke om vedkommende som har foreslått dette noen gang har sett en homoparade. Jeg synes det er vel og bra, men det hører kanskje ikke hjemme i et barnetog. Selv om det hadde vært fint med noen flere farger enn rødt, hvitt og blått. Litt mer glitter og glam, og ikke bare matte bunader. Og for å være helt ærlig så tror jeg ikke det kommer til å skje heller.

Men det kan jo hende FrP går med på det hvis paradedeltagerne stiller opp i bunad med litt sexy snitt og hardingfele. Barna vil nok vifte med sine flagg også neste år. Og flaggene vil nok vaie i homoparaden også. Så lenge alt er godkjent som norsk kulturuttrykk, vel og merke.