Nettdating – et våpen mot tvangsekteskap

 
Foto: flickr.com
Kreativitet føder nye virkemidler i kampen mot tvangsekteskap. Nettdatingsiden ishq.no blir brukt av titusener for å finne seg en kjæreste eller ektefelle istedenfor den familien ønsker.

I 2002 lanserte Utrop et helt nytt konsept innenfor nettdating som et biprodukt til www.utrop.no. Ishq.no ble opprinnelig lansert som et nettforum med unge med minoritetsbakgrunn som hovedmålgruppe. Siden har nå rundt 21137 registrerte profiler.

Ishq er det arabiske ordet for “vennskap” eller “kjærlighet”. For mange ungdommer med minoritetsbakgrunn er det foreldre, andre slektninger, storfamilien eller miljøet som bestemmer over kjærlighetslivet. Flørting, sjekking eller dating i et offentlig sammenheng blir tabu. Og for å gi disse ungdommene sjansen til å velge selv valgte Utrop å opprette dette tilbudet.

Kultur og lov
Initiativtager til både utrop.no og ishq.no, samt daglig leder i Utrop AS, Majoran Vivekananthan, mener tvangsekteskap bør sees i et likestillingsperspektiv. 

Jeg har også etterhvert vurdert å finne en potensiell partner som har en annen etnisk bakgrunn enn min egen. -Ishq.no bruker

– Medgift, kastebasert diskriminering ved partnervalg, “svigermor-problemer” og tvangsekteskap er resultater av manglende likestilling mellom kjønn og individer, forklarer Vivekananthan.

Kampen mot tvangsekteskap må dermed også gjelde kamp for likestilling i land hvor dette ikke er blitt innført ved lov. Her kan norske myndigheter påvirke i positiv retning.

– Norge bør legge press på land som aksepterer rangering av individer basert på kaste, klan, religion og annen gruppetilhørighet.

Flest norske
En sjekk av brukerne på ishq.no viser stor spennvidde i religiøs tilhørighet og nasjonal bakgrunn, selv med forbehold om at en stor gruppe av de spurte har valgt ikke å oppgi dette.

Aller flest oppgir Norge som opprinnelsesland. Pakistanere er den største ikke-vestlige gruppen (4541 brukere) etterfulgt av indere (500) og tyrkere (474). Også andre nasjonaliteter som irakere, iranere, afghanere, marokkanere og somaliere er representert i oversikten. 

Når det gjelder kjønn og geografisk tilhørighet er det klart at den gjennomsnittlige ishq-er er gutt og urban. 14658 av medlemmene er gutter og 6659 jenter, og de som har oppgitt bosted kommer oftest fra Oslo eller andre storbyer i Norge.

Folk finner hverandre
Utrops journalist opprettet en profil for å få kontakt med en av brukerne av siden. “SnillGutt20” er en hyppig besøker. 28-åringen bor i Oslo, har norsk-pakistansk bakgrunn, jobber innenfor realfagsfeltet og kaller seg selv for en skikkelig “Bollywood-fan”. Han svarer bekreftende når vi spør om nettsiden har fungert for ham og om han kjenner folk som har funnet en kjæreste, partner eller ektefelle etter å ha brukt ishq.no for å bli kjent med hverandre. 

– Jeg har også etterhvert vurdert å finne en potensiell partner som har en annen etnisk bakgrunn enn min egen, skriver han.

Han skulle gjerne sett til siden ble mer moderne, uten at den skal “trenge å ligne på Facebook”.

– Hvis man legger til funksjoner som krever bilder og lignende, vil mange etterhvert slutte å bruke siden. Jeg tror at hele vitsen for mange brukere her på ishq.no er å kunne være anonyme på nett, påpeker han.