Notiser

Author Recent Posts Isabell Latest posts by Isabell (see all) Notiser - 25.08.2009 Menn med minoritetsbakgrunn får karrière i sykepleien Et studie ved Senter for profesjonsstudier ved Høgskolen i Oslo viser at menn med minoritetsbakgrunn forblir i sykepleieryrket lenger enn etnisk norske menn. Etnisk norske menn slutter ofte fordi de vil ha høyere lønn. Menn […]
Isabell
Latest posts by Isabell (see all)

Menn med minoritetsbakgrunn får karrière i sykepleien

Et studie ved Senter for profesjonsstudier ved Høgskolen i Oslo viser at menn med minoritetsbakgrunn forblir i sykepleieryrket lenger enn etnisk norske menn.

Etnisk norske menn slutter ofte fordi de vil ha høyere lønn. Menn med minoritetsbakgrunn blir derimot værende i jobben. Derfor får de en karrière og høyere stillinger. De får særlig jobb avdelingssykepleiere.


Kidnappet av mor

Det er oftest mødre som bortfører barna sine ulovlig. Det viser tall Klassekampen har fått fra Justisdepartementet.  

83 prosent av bortføringene fra utlandet til Norge siden 2006 ble gjennomført av mor. Når barn blir tatt med fra Norge til utlandet ulovlig, er det 30 prosent flere fedre som gjør dette, men også her er mor i flertall.

De fleste barnebortføringer både til og fra Norge går over grensa til Sverige. Siden 2004 har Justisdepartementet registrert til sammen 23 slike saker. Theres Berggren hos svensk UD sier til Klassekampen at slike saker mellom Norge og Sverige har vært det samme i mange år. Men det siste året har de merket en økning. Norge og Sverige har undertegnet flere avtaler mot barnebortføring.


Stoltenberg: – Mange innvandrere på skoler er ikke et problem

Ved 52 skoler i Oslo er etniske nordmenn i mindretall. Samtidig er det tilnærmet ingen elever med minoritetsbakgrunn ved enkelte andre skoler.
 
Til Aftenposten har flere foreldre sagt at de vil flytte sine barn til “hvitere” skoler. De ønsker ikke at barna deres skal gå på skoler der de er en minoritet.

Ap-politiker Elvis Nwosu ønsker å ta i bruk bussing og loddtrekning for å unngå rene innvandrerskoler. Statsminister Jens Stoltenberg derimot mener det ikke er problematisk at det er flere elever med minoritetsbakgrunn, så lenge skolene er gode.
 
Han understreker også at forslaget til Elvis Nwosu kommer, ikke er et forslag fra Arbeiderpartiet.

– Vi må gjøre skolene bedre over alt, sier Stoltenberg til VG nett.

Asiater og afrikanere leser lite norske aviser

En stor undersøkelse fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at radio og aviser ikke er veldig populært hos folk med bakgrunn fra Asia og Afrika.
 
Det er folk med røtter i Asia og Afrika som har medievaner som skiller seg mest fra de norske. Nærmere 60 prosent leser ingen papiravis i løpet av dagen.

Vi kan ikke forklare resultatene direkte. Det er mulig at de føler at de ikke kan norsk godt nok til å lese aviser eller høre debatter i radio og på TV, sier Odd Vaag, som har laget undersøkelsen.

Sosiolog Sharam Alghasi er sier at undersøkelsen passer godt med resultater fra undersøkelser han gjorde i 2006.

– Også blant iranere er det tv og Internett som er mest populært, sier han til NRK Kulturnytt.

Farlig for minoriteter
 
London (NTB-AFP): Somalia er verdens farligste land for minoritetsgrupper, deretter følger Irak, Sudan, Afghanistan og Burma, ifølge organisasjonen Minority Rights Group International (MRG). I rapporten «Truede folk 2009» viser organisasjonen hvor minoriteter er mest utsatt for folkemord, massemord eller systematisk, voldelig undertrykkelse.

Rapporten peker også på at situasjonen har blitt verre for minoriteter i Pakistan, Israel og de palestinske områdene i løpet av det siste året.

– Etniske og religiøse minoriteter i Vest-Asia er i større fare enn noen gang tidligere. Det kommer som et resultat av flere militære aksjoner mot ekstremistiske islamister, sier leder i MRG, Mark Lattimer.
 
OECD bekymret for norske innvandrerbarn
 
Barn fra språklige minoriteter gjør det mye dårligere på skolen enn andre barn, viser en rapport fra OECD.

Rapporten «Migrant Education» viser at minoritetsspråklige elever gjør det dårligere på alle trinn i Norge, også når andre faktorer som foreldrenes utdanningsnivå tas i betraktning.

Selv om mye gjøres riktig av norske skolemyndigheter, er OECD likevel bekymret for enkelte ting. OECD peker på at barn som er førstegenerasjonsinnvandrere, gjør det spesielt dårlig.

Videre ser OECD at barn med innvandrerbakgrunn er klart underrepresentert i norske barnehager. Dermed lærer de ikke godt nok norsk før de begynner på skolen, og de skårer derfor dårligere på språktester i skolen.

Kontantstøtten, manglende dekning og høy egenandel pekes på som årsaker til det dårlige resultatet, og OECD anbefaler at Norge fjerner disse barrierene.
 
 
 
Sponheim vil ikke samarbeide med FrP

 
Etter oppslag i Klassekampen de siste dagene, er det skapt usikkerhet om hvor Venstre egentlig står i forholdet til Frp. Sponheim gjør det klart at skulle FrP komme i regjering, vil de bli møtt av et mistillitsforslag fra Venstre.
 
– En ting er klart. Venstre kan bare støtte en regjering som Venstre er med i, sier Sponheim til aftenbladet.no.

Sponheim mener dessuten at velferdssystemet må innrettes på en måte som får innvandrere ut i jobb. Han gikk så langt som å si at det i finnes folk som snylter på det norske samfunnet.

– Det er nok mange som ikke har skjønt den norske kontrakten, at nytelse kommer etter ytelse, sa han.