Er skeptiske til homofili, men aksepterer ikke vold

Muslimer tar avstand fra homoangrep

Utrop har vært ute og snakket med flere muslimer. Alle tar avstand fra overfallet på et homofilt samboerpar som gikk hånd i hånd på Grønland i Oslo. Adel Elabrani (19) tror ikke overfallet hadde skjedd dersom gjerningsmannen hadde hatt bedre kjennskap til islam.

Det var om kvelden søndag 9. august at to menn som leide hverandre, ble stanset av en mann i 40-årene som sa at Grønland var en muslimsk bydel og at han ikke likte at de holdt hender. Da paret reagerte med å gå rolig videre hånd i hånd, kom mannen etter og sparket den ene av dem hardt bakfra.

Tålmodighet en dyd
På Grønland Torg møter Utrop Adel Elabrani (19). Han er praktiserende muslim. 19-åringen reagerer sterkt på overfallet av det homofile paret.

– Vold er ikke akseptabelt i islam. Problemet i dag er at mange som kaller seg muslimer, ikke kjenner til islam, sier han.

Mange som kaller seg muslimer, kjenner ikke til islam.

Adel Elabrani peker på at mange kaller seg muslimer kun fordi de har sagt trosbekjennelsen, men utover dette har de liten eller ingen kjennskap til hva islam handler om.

– Mennesker skal behandles med respekt og kjærlighet. En av de viktigste egenskapene innen islam er tålmodighet, sier Adel.

Homofil venn
For ett år siden fikk Adel vite at en av hans nærmeste venner er homofil. Selv om homoseksuelle handlinger ifølge Koranen er synd, fikk vennens legning ingenting å si for vennskapet.

– Jeg har kjent ham hele livet og kan ikke la det at han er homofil hindre oss i å være venner. Hadde jeg gjort det, hadde jeg ikke vært en ordentlig venn, sier han.

Ikke sparke
Ansel Noor (16) kommer fra Somalia, er muslim og har bodd i Norge i sju år. Hun synes det er rart med homofile som leier hverandre og mener det hører til privatliv til.

Ansel Noor mener imidlertid at det er feil å sparke homofile som går hånd i hånd.

– Det var ikke bra å sparke dem. Det skulle han ikke ha gjort, sier hun.

Homofile kunder
Drosjesjåfør Ali Hilal Abdulahi (32) fra Somalia forteller at han så to menn som holdt hender like før Utrop tilfeldigvis tar kontakt med ham på Grønland.

– Det gjør meg ingenting. Vi bor i Norge og her er det vanlig. Det er ikke bra å sparke menn som leier hverandre, sier Abdulahi.

I Somalia er det forbudt å være homofil. Ali Hilal Abdulahi innrømmer at han ikke liker homofile, men sier de må gjøre som de vil. Som drosjesjåfør har han hatt mange homofile kunder. Når han skjønner at han får et homofilt par som passasjerer, gjør han det imidlertid klart at han ikke ønsker at de skal gjøre noe med hverandre i bilen.

Ingen å se
Like etter at overfallet på det homofile paret ble kjent i media, ble det opprettet en gruppe på Facebook som oppfordret homofile til å vise sin kjærlighet på Grønland lørdag 22. august. Gruppa fikk i løpet av kort tid flere enn 1.700 medlemmer, men da dagen for markeringen kom var det ikke mange leiende eller klinende homofile å se.

Midt på dagen treffer Utrop Torstein Olsen (36) på Grønland Torg. Han har gått en runde, men har verken sett noen markering eller likesinnede, og er skuffet over manglende oppmøte. Etter hvert treffer han imidlertid kompisene Stig Nygård og Sigurd Skaugvold.

– Jeg er kjempeskuffet. Jeg trodde dette skulle være en markering med tydelige appeller, sier Olsen.

Flere episoder
36-åringen tror saken har fått stor oppmerksomhet i media fordi gjerningsmannen hevdet at Grønland var en muslimsk bydel. Han forteller at han tidligere har hørt om episoder hvor homofile har blitt slått ned på vei hjem fra byen som bare har fått notiser i avisen, og uten at politikerne har kommet på banen.

– Jeg tror like gjerne det kunne vært en etnisk norsk person som hadde sparket og anser dette som en handling fra en enkeltperson, og ikke noe muslimer generelt støtter.