Dårlige på integrering

Stortingsvalget nærmer seg med stormskritt. Etter valgdebattene på TV og i ulike arenaer om integrering er vi ikke blitt klokere. Såkalte integreringsdebatter ender i en debatt om asyl- og innvandringspolitikk, hvor programleder ikke klarer å se forskjellen på partiene.

Tradisjonelt har innvandrere stemt Arbeiderpartiet. Også i år får Arbeiderpartiet innvandrernes stemmer, skal vi tro den første valgmålingen blant innvandrere som Sentio har gjennomført for Utrop. Ap ser ut til å svikte innvandrere i integrerings- og innvandringsfeltet, men velgere har ingen andre alternativer. Dersom den rødgrønne regjeringen ikke får flertall, er det en regjering med FrP som vil få makten over innvandringspolitikken, noe som vil være verre.

Ap – ulv i fåreklær?
Det er et valg mellom pest og kolera. Ap skal late som de er uenig med FrP, men retorikken er den samme. Og med statssekretær Libe Rieber-Mohn sine krafttak på området blir det ingen inkludering, men tvert i mot et tvangsekteskap mellom innvandrere og etniske nordmenn. Selv om det er Rieber-Mohn som har ansvaret for inkluderingspolitikken, er det utenriksminister Jonas Gahr Støre som brukes for å fiske innvandrerstemmer. Han åpner Mela-festivalen, stiller opp til debatt om integrering og ber om å bli intervjuet i Utrop. Det er nettopp Støre som sier ja til hijab like før valget.

Rieber-Mohn (Ap) har ansvaret for inkluderingspolitikken, men det er Jonas Gahr Støre som brukes for å fiske innvandrerstemmer.

SV – partiet som selger sjela?
Innvandrere svikter SV selv om de mener utdannings- og skolepolitikk er det som er viktigst for dem. Det er mulig å anta at SV har tapt mange velgere på utenrikspolitikken. I Norge har vi mange som er fra Afghanistan, Irak og Sri Lanka, og borgere fra disse landene har følt seg sviktet av rødgrønne regjeringens utenrikspolitkk, hvor SV har statsrådposten. Også på innvandrings- og integreringsfeltet blir SV oppfattet som svakt – det virker som partiet har latt seg overkjøre av Ap. Selv om SV har tatt dissens i viktige spørsmål, er dette ikke blitt oppfattet av velgerne.

Frp – usikkerhet og utrygghet
Selv om flere vestlige innvandrere stemmer på FrP fremfor SV, representerer FrP usikkerhet og utrygghet blant innvandrervelgerne. Innvandrernes fremmedfrykt overfor FrP er stor og velbegrunnet. Det overraskende er at flere og flere innvandrere, også ikke-vestlige, begynner å stemme på FrP. Innvandrere er en av de store fattige gruppene i Norge, og det kan virke fristende med billig bensin, skattelette og mer bruk av oljepenger. FrP treffer arbeiderklassen og middelklassen uavhengig av etnisk bakgrunn.

Venstre – stjeler FrPs retorikk
Venstre er best på kulturpolitikk, i alle fall ifølge partiprogrammet, og skal være liberalt og tenke nytt om integrering. For eksempel har de foreslått såkalt kjærlighetsvisum. Og partiet ønsker å revitalisere integreringspolitikken, men hvordan de skal gjøre dette og hvordan partiet skal være annerledes fra den rødgrønne regjeringen, vet vi ikke noe om.

Venstre, med Abid Raja i spissen, mener integreringen er mislykket og legger skylda på Ap. Dette lukter av FrPs retorikk, bare at skylda legges på Ap i stedet for på innvandrere. Det at integreringen går i riktig vei, historiske mange innvandrere er i arbeid og andre generasjonsinnvandrere er tilnærmet lik nordmenn på de fleste felt, har kanskje ikke Venstre fått med seg.

Høyre – FrP-flørt hjelper ikke
I en eventuell regjering av Høyre og FrP vil Høyre ha ansvaret for økonomi, næringsliv og olje, mens FrP vil få ansvaret for barn og familie, asyl og innvandring og kultur. Høyre har tidligere hatt ansvaret for innvandringspolitikken under KrF-regjeringen, men den gang fungerte KrF som en buffer mot strengere asylpolitikk. Men med Høyre og FrP i regjering vil asyl-, innvandrings-, og integreringspolitikken bli svært mye tøffere. Høyre risikerer å miste stemmer til FrP ved å signalisere ja til regjeringssamarbeid med FrP.

KrF og Sp – sover de i timen?
KrF og Sp er fraværende i debatten. Innvandrere merker lite til dem og hva de mener. De er utydelige på hva de mener om innvandrings- og integreringspolitiske saker.

Rødt – velger Rødt i stedet for SV
Kilder i det tamilske miljøer sier at tamilene ved årets valg kommer til å boikotte SV fullstendig, og heller stemme på Rødt for å få Erling Folkvord inn på Stortinget. Tamilene er skuffet over det de mener er manglende fordømmelse av Sri Lankas krigsforbrytelser. Tamilene føler at Erik Solheim (SV), som har vært fredsmegler på øya, sviktet dem totalt. Rødt er tydelig i integreringsspørsmål og ser ut til å få stemmene til radikale innvandrere.