SOS Rasisme: - FrP bryter løfte om ikke-diskriminering

Refser FrP for stigmatiserende reklame

SOS-rasisme reagerer på diskriminerende FrP-annonse.

  • “Nå er de såkalte asylsøkerne i gang med å selge narko langs Akerselva igjen, selv om de ble arrestert i forrige uke,” lyder det i reklamen som har kommet på trykk i flere aviser de siste ukene. Trond Thorbjørnsen, leder i SOS-rasisme, tar et kraftig oppgjør med FrP for bruk av stigmatiserende propaganda på tampen av valgkampen.

    – Slike utspill er med på å fremme rasisme. Selve reklamen er så stigmatiserende at FrP nesten parodierer seg selv, sier Thorbjørnsen.

    Bryter med LDOs retningslinjer
    Thorbjørnsen mener også at partiet bryter med Likestillings og diskrimineringsombudets (LDO) føringer som de skrev under på før valgkampen. Her forpliktet partiene seg til ikke å fremme stigmatisering og diskriminering i løpet av valgkampen.

    Dette bryter helt klart med erklæringen FrP selv har sluttet seg til.

    – Dette bryter helt klart med erklæringen de selv har sluttet seg til i LDO. Det å henvise til “de såkalte asylsøkerne” mistenkeliggjør en veldig stor gruppe. Det er ytterst få av asylsøkerne som faktisk selger narkotika.

    Thorbjørnsen har forståelse for at FrP tar narkotikasalget langs Akerselva på alvor, men mener fremstillingen av asylsøkerne i reklamen er feil.

    – Det at kun asylsøkerne står for narkosalget langs Akerselva, er feil. Det er mange andre grupper som også står for dette, sier han

  • – Ikke rasisme

    Per-Willy Amundsen, innvandringspolitisk talsmann i FrP, var en av syv politikere som skrev under på LDOs erklæring. Han er uenig med Trond Thorbjørnsens kritikk.

  • – Vi bryter ikke LDOs retningslinjer. Vi setter derimot søkelyset på asylsøkernes problemer med tanke på narkosalget i Oslo. En veldig stor del av de som blir arrestert for narkotikaforbrytelser er asylsøkere, sier Amundsen.

    Han mener reklamen ikke er rasistisk fordi den handler om asylsøkere som gruppe.

  • – Hadde vi derimot sagt det samme om en spesiell etnisk gruppe, hadde det vært diskriminerende.

    – Men er ikke slike utsagn diskriminerende overfor de som ikke er asylsøkere?

    – Det er ikke dette som stigmatiserer. Vi mener derimot at det er de rødgrønnes uansvarlige innvandringspolitikk som har skapt dette. Hadde vi for eksempel hatt lukkede asylmottak, kunne vi spart oss for mye av dette, sier Amundsen.

  • – Redaktørene må ta ansvar
  • – Redaktøren har jo et ansvar. For jeg er ikke i tvil om at slike annonser er med på å fremme rasisme, mener Thorbjørnsen.

    Utrop er en av avsiene som trykker annonsen.

    Ansvarlig redaktør i Utrop, Majoran Vivekananthan, sier avisen ikke sensurerer annonser. Han er likevel enig i at innholdet i annonsen er stigmatiserende.

  • – Annonsen stigmatiserer asylsøkerne og er generaliserende. Slike utspill kan skape avstand mellom folkegrupper og føre til større ekskludering av asylsøkere fra samfunnet. Samtidig mener jeg at FrP må få lov til å komme med sine synspunkter uten at det blir sensurert av redaktører, sier Vivekananthan.