Lettlest om India

Bilder fra Kolkata

På Litteraturhuset viser forfatteren Wera Sæther fram et tjuetall fotografier fra Kolkata i India. Utstillingen åpner lørdag 12. september kl. 14.00, og varer i én uke.

 

Arrangør er organisasjonen ”Leser søker bok”, som arbeider med litteratur rettet mot folk med lesevansker. Utstillingen bærer tittelen ”Rett Øst”, og samtidig slippes en bok med samme navn. Fotografiene, som er i sort/hvitt, ledsages av små dikt.

– Bildene er tatt i perioden 1992-2006, sier Wera Sæther. – ”Leser søker bok” oppfordret meg til å bruke enkle bilder, altså ikke med halve kropper og så videre, og det har vært en stor utfordring å lete fram og velge ut.

Sæther debuterte som forfatter i 1973, og har tidligere skrevet fra både Rwanda og Guatemala, men Kolkata reiser hun alltid tilbake til. Det som drar henne dit er direktheten i blikkene til folk, gjestfriheten, det religiøse mangfoldet, så vel som av den gamle arkitekturen. Hun har også stor interesse for den bengalske sangtradisjonen.

– Jeg snakker brukbart bengalsk, og det har slått meg at mens en inder som kan stotre litt på norsk ikke gjør noen glade, så skaper en nordmann som prøver seg på bengalsk stor lykke rundt seg.

Hun har ikke ønsket å vise noe glansbilde av Kolkata, men det er heller ikke noe spesielt fokus på slum og nød. Byens grunnstruktur er viktoriansk fra kolonitiden, men mens britene holdt seg mest sør i byen, så er bildene tatt på nordsiden. Her er smilende barn, sultne hunder, trange rom og rustne biler. Noen ganger kan man øyne søyler og annet som minner om tradisjonell europeisk arkitektur.

– Inntil for cirka femti år siden, da man hadde store navn som forfatteren Rabindranath Tagore og filmskaperen Satyajit Ray, var Kolkata Indias kulturelle hovedstad. I dag er byen svøpt i en viss nostalgi, men det er allikevel et levende miljø for sang, poesi og fotografi, og jeg har selv hatt gleden av å stille ut et par ganger der.

Diktene som følger med er enkle og gjerne humoristiske, og rytmen gjør dem lette å lese. De er som poetiske billedtekster: ”øverst en temaker / nederst en baker / nærmest i bur / og en liten flue / øverst på trøya / til bakeren”.

Sæthers hovedanliggende med denne boken har vært å åpne blikket til folk som ikke kan lese selv, og den er også ment som en ”bla-bok” som det kan leses høyt fra. Utstillingen på Litteraturhuset er gratis, så det er ingen grunn til ikke å legge veien innom.