Ansikt i fokus : Yama Wolasmal

Femspråklige Yama Wolasmal har alltid vært nysgjerrig på det som skjer rundt ham. Så det er ikke tilfeldigheter som har gjort ham til en dyktig journalist.

Wolasmal jobber som utenriksreporter i TV2, med spesiell kompetanse på Sør-Asia: India, Afghanistan, Pakistan og Iran.

Han var til stede i Kabul i forbindelse med terrorangrepet i fjor, og intervjuet en av de antatte terroristene på Hotell Serena.

– Det var veldig spesielt å møte en selvmordsbomber. Jeg har alltid vært nysgjerrig på hva som driver mennesker til å sprenge seg selv. Hva slags tanker som surrer rundt i hodet deres i det de fester bombebeltet til kroppen og går mot målet sitt? Føler de ikke redsel? Mange av disse spørsmålene fikk jeg svar på under intervjuet med mannen som drepte journalisten Carsten Thomassen, som var Dagbladets utenrikskorrrespondent.

Det var veldig spesielt å møte en selvmordsbomber.

Norge trenger flere gode journalister med innvandrerbakgrunn. Hvordan kan vi få det?

– Selv om mange redaksjoner har ansettelsesstopp, og er inne i spareprosesser, tror jeg det er et skrikende behov for journalister med minoritetsbakgrunn. De fleste norske redaksjoner har fått opp øynene for hvilken ressurs slike journalister kan være. Det er flere gode tiltak som er i gang, som NRKs minoritetsprosjekt, der nordmenn med minoritetsbakgrunn får mulighet til å vise sine journalistiske ferdigheter. 

– TV2 har vært bevisst på dette lenge. Derfor har selskapet ansatt tre journalister med minoritetsbakgrunn: Mahrukh Ali, Kadafi Zaman og meg. Minoritetsjournalister vil kunne få tilgang til saker som etniske nordmenn kanskje ikke ville ha fått. Som eksempel vll jeg trekke frem TV2s dekning av drapet på Benazir Bhutto. Her var vi klart overlegne i vår dekning fordi vi hadde reportere med pakistansk bakgrunn som lagde sakene, mener Wolasmal.

Hvilken nytte har du selv hatt av din bakgrunn på dine reportasjeturer til Pakistan, Afghanistan og India?

– Det har vært en veldig stor fordel. Jeg snakker fem språk og det fungerer ofte som en døråpner for meg. Folk åpner seg på en helt annen måte når de hører at man snakker språket deres. Kildene dine identifiserer seg med deg, og derfor kommer man mye lettere inn på dem. Det er denne lille forskjellen som skiller en grei og en veldig god nyhetssak, synes Wolasmal.

Hva er dine hjertesaker?

– Jeg har selv bakgrunn fra Afghanistan, og i mange år irriterte meg litt over mye av den negative omtalen land i den regionen får i norske medier. Derfor er noe av motivet mitt på reportasjeturene mine at jeg viser ukjente sider av et land. Pakistan, for eksempel, er for mange nordmenn synonymt med terrorisme og vold. Derfor reiste jeg ned og lagde en sak på Pakistans mest populære talkshow-vert, Ali Saleem. Han har flere måneder lange ventelister og er umåtelig populær, selv om han kler som ut som en dame og snakker om alt fra sex, til dop og narkotikabruk i beste sendetid. Jeg forandrer selvsagt ikke folks oppfatning av Pakistan ved å lage denne saken, men jeg tror veldig mange satt hjemme i stuene og tenkte “Jøss, det visste jeg ikke om Pakistan.” Jeg lagde den saken for å vise at et land som Pakistan faktisk har mye mer å by på en å være et arnested for terror, forteller Wolasmal.

Tror du vi får se et norsk motstykke til Obama de nærmeste årene?

– Selv om tanken er vanvittig god, så tror at det er langt igjen til vi ser en med minoritetsbakgrunn i statsministerstolen. Forholdene i USA og Norge er veldig forskjellig. USA er på mange måter bygget opp av immigranter. Der stusser man ikke over at en med utenlandsk bakgrunn, eller navn, får en sjefsjobb. 

– I Norge blir mange innvandrere, dessverre, fremdeles uglesett av storsamfunnet. Det er synd å si det, men negative holdninger i forhold til minoriteter fungerer altfor ofte som en hindring for mange dyktige innvandrere. Men en norsk statsråd med minoritetsbakgrunn tror jeg det ikke er lenge til vi får se. Inntil da kan vi glede oss over alle de dyktige stortingspolitikerne med minoritetsbakgrunn som enten er valgt inn, eller som er på vei opp Løvebakken, sier Yama Wolasmal

Fakta:

Navn: Yama Wolasmal

Alder: 27

Yrke: Utenriksreporter i TV2

Kom til Norge: En kald januarmorgen 1986

Opprinnelse fra: Afghanistan

Spesialkompetanse: Brukes som ekspertkommentator om India, Pakistan, Afghanistan og Iran.

Språkmektig: Snakker fem språk – norsk, engelsk, urdu, pashto og persisk.