Sarita rømte fra vold og tvangsekteskap

Sarita Skagnes, forfatter og rådigiver for barne- og likestillingsdepartementet, har opplevd vold og incest, og hadde sannsynligvis blitt tvunget av familien til å gifte seg hvis hun ikke hadde rømt i 1989.
Saroj Chumber
Latest posts by Saroj Chumber (see all)

I dag er Sarita Skagnes aktivt engasjert i kampen mot tvangsekteskap. Hun sitter
også i en referansegruppe i stortinget som jobber med temaet tvangsekteskap.

– Situasjonen er blitt mer fleksibel, men det er fortsatt langt fra likestilling. Kvinner blir forstatt utsatt for tvangsekteskap og vold, sier hun.

Skrev bok 
Sarita er forfatteren bak boken “Bare en datter” som ble utgitt i 2007. Boken skapte debatt og reaksjoner i det indiske miljøet i Norge. I boken skriver hun om sitt liv, der hun ble utsatt for grov vold og incest. Hennes søsken ble tvangsgiftet.

– Det gikk ikke så bra med to av dem. Den ene ble innlagt på psykiatrisk avdeling og døde, forteller Sarita.

Lillesøsteren valgte selvmord etter å ha blitt utsatt for et tvangsekteskap. – Sarita Skagnes

Hun mistenker at lillesøsteren valgte selvmord etter å ha blitt utsatt for et tvangsekteskap.

– Hun måtte gifte seg med en gutt fra landsbygda med lite skolegang, forteller hun.
Søsteren hennes hadde bodd i Norge siden hun var to år. Det ble fullstendig kulturkræsj med en ektemann som krevde at hun skulle oppføre seg om en tradisjonell indisk kone fra Punjab.

Selv slapp Sarita unna den samme skjebnen da hun rømte hjemmefra i 1989. Hun hadde forelsket seg i en nordmann. Dermed hadde hun brakt skam over familiens ære. Sarita fryktet for sitt liv og har bodd på hemmelig adresse siden.

Kontaktet av mange
I dag er hun gift med den samme nordmannnen, og har det bra. Men hun er engasjert i spørsmål som gjelder minoritetskvinner. Etter at hun sto frem med sin historie i boken, ble hun kontaktet av flere indiske kvinner. De fortalte henne om hvordan de hadde blitt utsatt for både fysisk og psykisk press for å gifte seg med en som familien hadde valgt. Mange ble giftet bort til menn fra landsbygda i Punjab i India. Disse kvinnene var utdannet og hadde vokst opp i Norge, og de fortalte henne om hvilke psykiske belastninger de var blitt utsatt for.
En annen tendens Sarita ser i minortitetsmiljøer, er at mange foreldre som tidligere var moderne, blir konservative når døtrene begynner å komme i puberteten.

– Jeg kjenner både muslimske menn og sikher som har begynt å la skjegget vokse og gå med tradisjonelle hodeplagg etter at døtrene deres kommer i tenårene, sier hun.

Tradisjon og kultur blir brukt for å innskrenke jentenes frihet, ifølge Sarita.

– Mitt råd til dagens unge kvinner fra minoritetsmiljøer er at de må ha selvrespekt og få seg en utdanning slik at de kan tørre å stå familien imot. Og snakk med foreldrene. Ha en dialog med dem, sier Sarita.

Ordforklaringer:

incest – seksuell kontakt mellom personer i nær slekt, for eksempel far og datter
kulturkræsj – konflikt som oppstår når folk som lever sammen har ulike tradisjoner, og ingen ønsker å tilpasse seg