I flere debattinnlegg publisert på NRK argumenteres det for og imot religion
Foto: Tim Marshall/Unsplash
28 januar skrev nyateisten Håvard Pedersen i et NRK-innlegg at han oppriktig mener religion som konsept er skadelig for samfunnet.

– Flesteparten av religioner forkynner at vantro skal sendes til helvete på dommens dag. Med en slik aktiv fordømmelse har jeg vanskelig å se hvordan man kan kreve seg selv fritatt fra fordømmelse, skrev Pedersen, som mener at religion ikke har noe plass i politikken, eller samfunnet forøvrig.

I et svar til Pedersen, skriver Olav Brennesæter, teolog og student, at religioner ikke er så endimensjonale som Pedersen påstår.

– Han skriver at «de fleste religioner forkynner at vantro skal sendes til helvete på dommens dag». Denne påstanden kan motbevises ved å åpne en KRLE-bok. Det finnes knapt noen religion som lærer oss at «Gud har forhåndsbestemt alt som skjer», slik Pedersen hevder at religion generelt gjør.

Et bedre samfunn
Ole Adrian Heggli, Ph.d.-stipendiat ved Institutt for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, mener Brennesæter sin mening om at gud anser alle mennesker som verdifulle, kvinner som menn, og at vi alle er ønsket av gud, på det beste er en ønsketenkning.

– På det verste er det en revisjonistisk holdning til religion, skriver Heggli i et svar til Brennesæter, også publisert på NRK.

Det Heggli mener Brennesæter har rett i er at religionene ikke er like. Noen religioner er verre enn andre, mener Heggeli, og understreker at det i noen land er dødsstraff for å erklære seg som ateist.

– Til sammenligning er livet som ateist smertefritt i Norge, takket være nådeløs religionskritikk fra blant annet Arnulf Øverland. Det sekulære Norge er et eksempel på hvordan nedtoningen av dogmatisk religion fører til et bedre samfunn.

Polarisering
Heggli mener det viktigste argumentet mot religion er religionens inndeling av mennesker i inn- og utgrupper. Du er enten innenfor eller utenfor.

– Denne gruppeinndelingen gjør at voksne, troende mennesker finner det nødvendig å kjønnslemleste gutte- og jentebarn for å markere at de er en del av gruppen. I stedet for å behandle medmennesker som individer, med egne mål og verdier, definerer man andre og seg selv ut fra tro. Politisk religion fører derfor til en polarisering av samfunnet, der individene er langt fra likestilte, skriver Heggli.

– Dersom det å argumentere imot et slikt samfunn fører til at man må bære stemplet nyateist, er det helt greit for meg, fortsetter Heggli.