Hvorfor faster vi?

Ramadan er mest kjent for å være måneden da muslimer verden over faster fra morgengry til solnedgang. Foto: Arkiv
Fra og med i dag kommer muslimer over hele verden til å begynne å faste igjen i en måned. Og i muslimske land kommer dette til å foregå som normalt. Men for oss som bor i vestlige land som Norge kommer det til å føre med seg utfordringer i hverdagen.

Fotnote for leseren: Artikkelen ble opprinnelig publisert i Utrops nettutgave under Ramadan/juni 2014.

Ta lunsjen på arbeidsplassen, for eksempel. Den må jo sløyfes under Ramadan, og da dukker det selvfølgelig opp en del spørsmål fra kollegaer om hvorfor deres kjære kollega plutselig har sluttet å spise lunsj. Er det på grunn av slanking kanskje?

Og for å ta de store skolebarna som heller ikke vil spise i friminuttene, som også blir spurt av medelever om hvorfor i all verden de må faste i en hel måned? Jeg forstår at dette kan være vanskelig å forstå hvorfor muslimer faster, men for muslimer er dette noe de lengter etter hvert år. For under Ramadan opplever de seg nærmere Allah.

Jeg har også blitt spurt om det ikke er farlig å gå sulten i flere timer. Men jeg må innrømme at i de siste cirka tjue årene jeg har fastet under Ramadan, har jeg aldri blitt syk av selve fastingen. Selvsagt, hvis jeg har vært syk under Ramadan så har jeg ikke fastet, for vi er fritatt fra å faste dersom vi er syke.

Det som er så spesielt ved fastemåneden, er at man kommer inn i en fast rutine hvor man spiser til faste tider som før soloppgang og ved solnedgang, og at man ber mer enn normalt. Og det gjør at man føler seg i bedre form, faktisk. Ramadan følger månesyklusen og kommer derfor til ulike tider på året. Dette er grunnen til at det ofte er kortere dager og ofte lengre hvor man må faste.

Ramadan gjør noe med muslimer. For selv om man ellers ikke er så nøye med å praktisere sin religion ellers i året, så blir man en praktiserende muslim under Ramadan. Man tar frem koranen og leser i den daglig, prøver å lese den ferdig i løpet av måneden. Og så prøver man å be fem ganger daglig så godt man kan. Selv de som vanligvis ikke pleier å be i moskeen, drar dit for å lese taravi som er en spesiell bønn som blir lest under Ramadan måneden.

I år er det ganske lang dag, men det er en trøst at dagene blir kortere for hver dag som går. Og for røykerne er det ekstra vanskelig å faste, for de kan jo ikke røyke fra soloppgang til solnedgang. Det første de gjør ved solnedgang er nettopp å ta en røyk. Akkurat det forstår jeg ikke. Hvorfor ta en røyk med en gang fasten åpner? Hvis du har klart å la være å røyke fra soloppgang til solnedgang kan du like godt fortsette med det og bli røykfri, ikke sant?

Ramadan måneden skal egentlig handle om å be mer enn man ellers gjør i året, for det er en hellig måned for muslimer. Men altfor mange konsentrerer seg om maten. Kvinnene lager flere retter enn de ellers gjør. Og dette betyr flere timer på kjøkkenet enn man ellers ville ha brukt til matlaging. Man tror man kommer til å ha gått ned i vekt i løpet av Ramadan, men tvert om legger mange på seg på grunn av all den fete maten. Snacks som pakorhe og fruktsalat er et must hver eneste dag under hele Ramadan for enkelte. I tillegg inviterer alle slektninger og venner hverandre hjem til seg for å åpne fasten. Og da er det femretters middag som venter nesten hver eneste helg. Det er jo hyggelig å møte slekt og venner, for ellers i året ser man dem ikke så ofte. Så det er veldig sosialt under Ramadan.

Under hele fastemåneden gleder alle muslimer seg til å feire id på slutten av Ramadan. Og det blir gjort forberedelser til akkurat denne store anledningen gjennom hele måneden. Kvinner og barn er jo de som pynter seg mest til id. Og man sier at det er barnas id, da de yngste får idi som betyr gaver fra de som er eldre enn dem.

Jeg ønsker alle muslimer en god Ramadan, og håper at alle deres bønner blir hørt!