En appell på verdens flyktningdag

Foto: Arkiv
Slik talte leder for Buskerud Innvandrerråd, Bijan Gharahkahni, under gårsdagens markering av den internasjonale flyktningdagen i Hønefoss.
Bijan Gharahkahni
Latest posts by Bijan Gharahkahni (see all)

Kjære alle sammen.

Verdens flyktningdag er en FN-dag som markeres den 20. juni. Dagen er opprettet for å få oppmerksomhet for flyktningers liv verden over.

I første halvår av 2015 har 340 000 flyktninger tatt seg inn i Europa.Tallet på flyktninger er det høyeste siden registreringene tok til etter andre verdenskrig.

Regntung, men solidarisk feiring i Drammen av flyktningdagen.
Foto : buskerud.innvandrerrad.no

Inntil nå har den rikeste delen av verden svart på flyktningutfordringen med å sende penger og bidra til å sikre livsgrunnlaget for flyktningene. Dette er ikke lenger nok, og FN får heller ikke på lang nær de ressursene som er lovet til arbeidet for flyktninger

I 1987 flyktet jeg, min kone og min sønn som da han var 5 år. Vi flyktet fordi det var krig og utrygghet i Iran. Som alle foreldre er det barna våre som er mest verdifulle som vi har i verden.

Vi ønsker at de skal leve med trygghet. Vi ønsker å se dem leke, ha det moro. Ja at barn kan være barn.

Vi kom til Norge, og etter hvert til Skotselva. Vi kom til trygge, rettferdige og solidariske Norge.

Når vi nå ser på TV hver dag, så kommer alvorligheten inn på oss. Den er kommet til Europa også. Vi gråter, vi blir frustrerte, Hvorfor skal det være sånn?

Krigen i Syria har skapt vår tids største humanitære krise. Over ni millioner mennesker er på flukt.
Borgerkrigen i Syria har ført til at verden i dag står overfor den største flyktningkrisen siden 2.verdenskrig. Av en befolkning på nærmere 21 millioner er mer enn ni millioner mennesker på flukt. Av disse er 6,5 millioner internt fordrevne og mer enn 2,8 millioner flyktninger utenfor Syria.

Jeg vil rose dere som arrangerer denne kvelden.

Selv om verden virker urettferdig, så finnes det mennesker som står for rettferdighet.

Det som gjør meg stolt over å kalle meg selv norsk, er at vi stiller opp for en bedre verden. Ja vi er med på dugnad i våre lokalsamfunn, men vi er også med på dugnad for en bedre verden.

Opp i alt elendigheten i verden, finner vi hverandre som i dag. Vi viser solidaritet. Vi har, og vi tar et ansvar.

Vi viser vår avsky for krigføringen- og volden i Syria, at vi i Norge ikke aksepterer det som nå skjer.

Nok en gang tusen takk for dere som har tatt initiativet.