«Hvorfor ansetter du så mange utlendinger?»

Hvilke prosesser er det som fører til at personer med ulik etnisk bakgrunn ansettes ved ulike arbeidsplasser? Dette skal forskes på gjennom FirmStrat-prosjektet (illustrasjonsbilde).
Foto: Jessica Watkins
Da jeg ble regionsjef i Eniro, bestemte jeg meg, uten å si det til noen, for at minimum 50 prosent av min avdeling ikke skulle ha norsk bakgrunn. 

Dette hadde en enorm, positiv innvirkning på salgsresultatene de tre årene jeg hadde lederansvar for avdelingen.

Personal ledelse har i mange år vært min store lidenskap. Det er en rolle der du aldri kan tillate deg selv å gå på autopilot. Eller det kan du selvfølgelig og mange gjør nettopp det, men ikke uten at det får konsekvenser er min erfaring.

Ledelse er et fag med mange komponenter og du må beherske mange grener for å bli en leder som presterer gjennom andre. Det starter med å sette sammen produktive team.

 
Foto : Pressebilde Zero

Ansetter seg selv om igjen
Storparten av min erfaring er fra salgsmiljøer, men jeg har også vært i fagmiljøer selv og har lederkollegaer fra mange ulike sektorer. Organisasjonen kan ha en tydelig kultur eller ikke, men teamene i organisasjonen har ofte en tydelig kultur som er lett å legge merke til og veldig ofte kommer dette rett og slett av at individene i teamene er homogene. Dette er også lett å legge merke til når du samler slike team for eksempel i en faglig konferansesetting.

Har du noen gang vært på en konferanse og lagt merke til at alle er like? En av årsakene til dette er at den som rekrutterer har en bestemt profil de rekrutterer ut fra.

Eller sagt på en annen måte: du som leder rekrutterer deg selv! Igjen og igjen.

Ansatte flerkulturelle i hemmelighet
Tilbake til det å sette sammen produktive team, det starter i rekrutteringsprosessen. Jeg har rekruttert til mine team i 20 år og da blir det både gode og mindre bra ansettelser i årenes løp. I 2007 ble jeg regionsjef for en salgsavdeling i Eniro. Tidligere hadde jeg jobbet som salgssjef i 7 år og erfart at det å sette sammen team som utfylte hverandres ferdigheter og personlighet mest mulig var en kime til suksess.

For meg så handlet det om å velge mennesker som med unntak av å være kvalifisert for jobben i tillegg hadde mest mulig ulik bakgrunn og personlighet. Da jeg ble regionssjef bestemte jeg meg for at jeg skulle gjøre kulturelt mangfold til en rekrutteringsstrategi. Jeg sa ikke det til noen men jeg bestemte meg for at minimum 50 % av min avdeling skulle ha ikke-norsk bakgrunn, og slik ble det. Jeg fikk mange spørsmål fra mine leder kollegaer om hvorfor jeg ansatte så mange «utlendinger». Resultatet ble en avdeling med mange motsetninger, mye moro og mye energi. Gratis energi som oppstår når ulike mennesker føres sammen.

Mangfoldsledelse er også utfordrende
Mangfoldsledelse er ikke for den lederen som søker å gå på autopilot. Det å sette sammen en gruppe mennesker med en kompleks sammensetning av bakgrunn, erfaringer, personlighet og kompetanser krever en engasjert leder som liker å bli utfordret. Du bør ha en genuin interesse for mennesket, en nysgjerrig holdning til lederskap, og være god på kommunikasjon.

Kommunikasjon i denne sammenhengen handler om det å ta i mot informasjon og gjøre ditt beste for å forstå, og det å være villig til tilpasse ditt budskap helt til alle forstår. Når alle forstår hvor vi skal kommer det gode samarbeidet nesten av seg selv! For meg tilførte det en ekstra dimensjon i mitt lederskap og bidro til å holde meg ydmyk i forhold til hvor mye det er jeg ikke kan, og med på kjøpet fikk jeg nye venner, ny forståelse, nye ideer, et helt nytt syn på verden. Jeg unner alle med en genuin interesse for lederskap den muligheten og ser selv frem til å sette sammen nye mangfoldige team.

Avdelingen presterte beste salgsresultat nordisk alle tre årene jeg var regionsjef. Mangfold var ikke den eneste grunnen til at avdelingen presterte som den gjorde, men jeg er helt overbevist om at dette var en av de viktigste forutsetningene for resultatet. Følg bloggen min i fortsettelsen så skal jeg skrive mer om de øvrige sukessfaktorene!

Hege Lilleheil Horsbeg jobber til daglig med salg, kommunikasjon og markedsføring. På fritiden driver hun en frivillig organisasjon som heter Fakkeltog som jobber for å bedre fremtiden til flyktninger. Hennes store lidenskap er mangfoldsledelse og hun deler gjerne av sine erfaringer.

Opprinnelig publisert på hennes blogg. Gjengitt i utrop.no med hennes tillatelse.