Krever en økt innsats fra regjeringen

Altfor mange venter altfor lenge på mottak.Men privatisering er ikke løsningen for å få bukt med køen, mener innsenderen
Foto: Xiaojun Deng
Sylo Taraku fra LIM-nettverket blander flere kort når han taler varmt for kommersialiseringen av landets integreringsarbeid.

Fagforbundets mangeårige erfaring som landets største arbeidstakerorganisasjon med 335 000 medlemmer over hele landet har lært oss at kommersialisering av en offentlig, rettighetsbasert tjeneste ikke er en god løsning. Vi tar hensyn til disse erfaringene også når det gjelder tjenestetilbudet til landets flyktninger, som hovedsaklig tilhører kategorien lovpålagte oppgaver.

Pengejag og profitt
Taraku har også tydeligvis misforstått undertegnedes beskrivelse av bosetting av flyktinger som et viktig dugnadsarbeid. Fordelingen av flyktninger i landet foretas per i dag av et nasjonalt utvalg som fastsetter hvor mange flyktninger kommunene skal anmodes om å bosette. Kommunenes interesseorganisasjon (KS) i fylkene lager forslag til fordelingen blant de enkelte kommunene. Det er en prosess som er godt forankret i demokratiet vårt og som involverer både staten og kommunen. Og ”anmodes” er nøkkelordet her. Norske regjeringer har lenge satset på en frivillighetslinje i motsetning til andre land, der fordelingen er mer sentralstyrt.

Det er denne prosessen undertegnede refererte til som den landsomfattende nasjonale dugnaden. Våre internasjonale og nasjonale forpliktelser overfor verdens flyktninger er godt forankret i vårt demokrati. Oppfølgingen av disse forpliktelsene kan ikke ivaretas av kommersielle interesser som først og fremst er opptatt av pengejag og profitt.

Det er helt uakseptabelt at flyktninger blir sittende fast i mottakene i lengre tid.

Kommuner på bakbeina
Når det er sagt, ser vi helt klart et forbedringspotensiale for samarbeidet mellom kommunene og staten. Skal dugnaden fungere, må alle ta sin del av ansvaret. Det er dessverre ikke tilfelle i dag. Altfor mange kommuner unnlater å følge anmodningen fra sentrale myndigheter og nekter å ta imot sin rettferdige andel av flyktninger som venter på mottak. Det er noe LIM-nettverket og Fagforbundet er enige om.

I fjor sendte det nasjonale utvalget for bosetting av flyktninger alarmerende signaler til regjeringen når det gjelder bosetting av flyktninger. Utvalget mente at det trengs sterkere tiltak og mer kraftfulle virkemidler, og at det bør vurderes særskilte tiltak for å få til raskere bosetting.

Fagforbundet mener at et bedre integreringsarbeid og raskere bosetting av flyktninger ikke ligger i en kommersialisering av ordningen, men heller en økt innsats fra regjeringen og myndighetene overfor kommunale myndigheter. Regjeringens frivillighetslinje overfor kommunene kan fortsatt opprettholdes dersom innsatsen fra sentrale myndigheter heves betraktelig. En form for tvangsoverføring av flyktninger, der staten avgjør en fordeling som kommunene bare må godta, har også blitt vurdert tidligere. Det er mulig at det er nødvendig. Det er helt uakseptabelt at flyktninger blir sittende fast i mottakene i lengre tid.