Den meksikanske guttens rop om hjelp

 
Foto: Skjermdump/YouTube/Univision
Adán Cortés Salas ble kjent i Norge etter at han avbrøt fredsprisutdelingen. Selv om Salas fremgangsmåte var feil, bør vi stille oss solidariske til hans og de meksikanske studentenes kamp for ytringsfrihet og menneskerettigheter.
Cecilia Dinardi, Unge Duer
Latest posts by Cecilia Dinardi, Unge Duer (see all)

Salas (bildefaksimilen) løftet frem et blodig meksikansk flagg og ba om hjelp til sine medstudenter da han tok seg opp på scenen under fredsprisutdelingen. Salas rakk å si til Malala at hun burde si noe om de drepte meksikanske studentene, og han ropte til forsamlingen at det må bli slutt på at stadig flere unge mennesker blir drept i Mexico.

Sikkerheten under prisutdelingen var mangelfull, noe som ble tydelig da Adan uhindret klarte å komme seg frem til podiet. Selv om Adans intensjon var god og prisverdig, benyttet han en feil fremgangsmåte og forstyrret en viktig begivenhet. Det er ikke slik vi ønsker at ytringsfriheten skal brukes.

Jurist og driftsansvarlig for Unge DUER, Cecilia Dinardi.
Foto : facebook.com

Pasifist
Hvem er så denne meksikanske gutten og hva handlet hans rop om hjelp om?

Adán Cortés Salas er en 21 år gammel meksikansk gutt som studerer statsvitenskap og internasjonale relasjoner på universitetet i Mexico (UNAM). Allerede i så ung alder har han utviklet et dypt engasjement for bekjempelsen av vold og drap mot unge meksikanske studenter, og mot korrupsjonen som gjennomsyrer flere deler av det meksikanske samfunnet. Han er en pasifist og politisk aktivist som kjemper for studenters ytringsfrihet i en verden hvor det for mange koster livet å ytre seg om brudd på menneskerettigheter.

Narkokartell styrer
Det mest alvorlige og grusomme som nylig har funnet sted i Mexico, er bortføringen av 43 fattige studenter i Iguala, et lite tettsted i Guerrero. En stor gruppe politimenn pågrep ungdommene og fraktet dem til Guerreros Unidos-kartellet som henrettet og brant dem til døde.

Flere byer og tettsteder i Mexico styres av narkokartellet. Med et jerngrep og ved bruk av trusler, vold og drap, styrer gjengmiljøer lokalsamfunn over hele landet.

Mest korrupt i OECD
En fersk rapport fra tidligere i år viser at Mexico er et av de mest korrupte landene i verden. Blant 174 land skåret Mexico høyest, se Corruption Perception Index. Dette er et av landene i verden der korrupsjonen vokser raskest. Mexico klassifiseres som det mest korrupte landet blant OECD-land. Landet har også en svært høy drapsrate. 

Barn flykter alene
Et land med så høy kriminalitet og korrupsjon har skapt alvorlige utfordringer for beskyttelsen av barns rettigheter. Deres rettigheter krenkes på det groveste, hver eneste dag. Barn og unge forsvinner og selges til prostitusjon og andre forbryterske formål. De siste årene har det voksende tallet av barnemigrasjon blitt et alvorlig problem. Stadig flere meksikanske barn flykter alene og med livet som innsats i håp om et bedre liv uten vold og overgrep og bedre muligheter for utdanning og arbeid.

Meksikanske studenter er den gruppen som i særlig grad har vist mot til å bruke sin ytringsfrihet og si ifra om uretten som finner sted. De kjemper mot vold og krenkelser mot sivilsamfunnet.

Kommentaren er først publisert hos Unge Duer. Gjengitt med tillatelse.