Tren kampsport!

Uzma Rana driver med kampsport og oppfordrer kvinnene til å starte å trene.
Foto: Privat
Å trene gir fysisk utbytte, men det veldig få vet og ikke er klar over er det mentale utbytte man oppnår ved å trene kampsport, det skriver Uzma Rana i dette innlegget og oppfordrer kvinner til å trene kampsport.

Kampsport har en helbredende kraft og som kan ta tak i følelsesmessige problemer som kan ha fulgt deg i flere år. Det handler om å lære seg å håndtere, konfrontere og takle frykt. En som har opplevd misbruk vil ofte finne seg selv i å konfrontere misbruk under trening fordi kampsport handler i hovedsak å fysisk voldelig handling rettet mot seg og sin treningspartner. Det handler om følelser og tro. Samtidig som man må tro på seg selv. Man må tillate seg selv å være blank, klønete og ydmyk. For meg handler det om å være blank og rå for å kunne suge til seg kunnskapen. Det er nuet og det øyeblikket man er i som teller og ingenting rundt.

I en hverdag med mye press inntrykk og kanskje flere kulturer å forholde seg til kan hverdagen være forvirrende samtidig som man prøver å finne sin egen identitet og i det hele tatt å passe inn. For meg har kampsport gitt meg styrke til å akseptere meg selv og slik er jeg trygge på å være meg selv hvor som helst.

Med to kulturer og en oppførsel som blir sett på å være for norsk eller for utenlandsk noen steder så er det vanskelig å finne sin plass i samfunnet. Med kampsport har jeg funnet styrke og tilhørighet. Det gir meg mye ekstra, i tillegg møter jeg mange ulike typer mennesker via denne sporten. Den variasjonen av menneskene jeg møter lærerer meg å være mindre fordomsfull.

Hvorfor thaiboksing?

Det handler om selvrealisering. Muligheten til å oppnå noe og klare noe selv om man kanskje ikke blir rik av det. Det var helt tilfeldig at jeg begynte med det, men jeg jobbet på Grønland og kontoret mitt lå fem minutter unna et kampsportgym som underviste thaiboksing. Jeg tok en prøve time og det var begynnelsen.

Hva gir det meg?

Møte med mange hyggelig mennesker og gode treningspartnere. Jeg kommer i form, men det gir meg som sagt mye mer enn det også. Det gjør meg sterk og ikke bare fysisk, men mentalt og. Det var vanskelig i begynnelsen jeg var klønete og var nybegynneren som ikke kunne noe. Men sakte og sikkert begynte det å bli bedre. Mange av mine treningspartnere var greie og ville motivere meg til å bli bedre. En av trenerne sa til meg at jeg kan gå kamp. Jeg ble veldig gira. Men igjen så sa en annen trener sa at jeg virkelig må ønske å konkurrere.

I Thailand handler det om å tjene penger og kommer seg ut av fattigdom og dette gjelder de innfødte thaiene. Der borte kommer det folk fra hele verden for å trene thaiboksing og for å konkurrere. Noe som er veldig positivt for landet. Det kan være hardt og tøft å trene til kamper. Sporten blir på noen måter sett på som de fattiges sport. Men samtidig så ligger det mye respekt i sporten for de som er utøvere. Blant annet fordi det er nasjonalsporten i landet.

Når jeg er i ringen

Det er en befrielse å være i ringen og konkurrere. Hvis jeg føler frykt må jeg bruke den frykten til å fokusere og konsentrere meg. I ringen må jeg bringe frem det onde i meg. Jeg skal vinne og må finne mitt indre Dr Hyde. Det er ikke alltid like lett å gjøre. Denne sporten gjør meg sterk. Men den bringer også fram styrke og sider ved meg selv som jeg kanskje ikke hadde oppdaget uten thaiboksing. 

Har jeg noen ganger tenkt på det at jeg er muslimsk jente og om det er noe hindring?

Ja det har jeg, men ingen har noen ganger sagt noe negativt til meg om dette. Jeg har jobbet med meg selv i dette steg for steg. Jeg har tatt valg og vokst. For meg handler det om å ta seg lov og å tillate seg selv til å frigjøre seg fra sine egne begrensninger.