– Å være politiker er nærmest en livstil, sier Frps Williams Gomes, som selv har innvandrerbakgrunn fra Guinea Bissau.
Foto: Kristian Mendoza

Sikter mot toppen som Frp-politiker

Som tenåring stjal Wliiams Gomes en stor kasse tyggis fra de han kalte for rasistpartiet. Nå takker han Frp for å ha fått livet hans på rett kjøl igjen.

Utrop nr. 13/2018 (29.03.2018)

– Om jeg har blitt hetset? 

Williams Gomes sukker oppgitt før han ser til siden.

– Jeg har blitt kalt "sviker" og det som verre er. Ofte kan det komme meldinger fra sinte mennesker som ikke skjønner at jeg kan være en del av "rasistpartiet", fortsetter 20-åringen.

– Men faktum er at Frp er det partiet som kjemper mest for det jeg mener er reelle løsninger på våre to største utfordringer: Eldreomsorgen og innvandringsrpolitikken. Vi kan snakke mye om problemene, men det skjer ingenting før en ser på hvordan vi kan håndtere dem.

Vi befinner oss på Østbanehallen i Oslo sentrum. I det vi tok han i mot for en halvtime siden, hadde den unge mannen, med foreldre fra Guinea-Bissau, tatt oss i mot med et stort smil. Williams Gomes bretter opp ermene i den blå blazeren. En gullklokke kommer til syne. Han en slurk av appelsinjuicen før han engasjert forteller om sine erfaringer ved å tilhøre et av landets største partier.

– Å være politiker er nærmest en livstil, bedyrer mannen som inntill nylig var leder for Fpu i Horten og omegn. Vår samtale blir avbrutt av to eldre menn som fatter interesse i 20-åringens engasjement. De slår av en prat om Frps politkk. "Vi håper å høre masse fra deg", smiler de før hovedpersonen igjen snur seg mot oss. De er ikke klærne eller samtalen med folket som er viktigst akkurat nå. Politiske løsninger står på agendaen i dag.

Flerspråklig og internasjonal barndom
Men før vi går dit må vi besvare følgende spørsmål. Hva gjorde at en ung gutt, som innvandret til Norge sammen med foreldrene for bare 7 år siden, kunne bli medlem av det som ansees som det mest innvandringskritiske partiet på Stortinget? For å forstå dette, må vi helt tilbake til røttene; oppveksten i Europa.

– Jeg liker å uttrykke meg med forskjellige mennesker fra forskjellig type kulturer. Fordi jeg snakker portugisisk med foreldrene mine, var det enkelt å lære seg og spansk og da var det også lettere å forstå italiensk", sier den unge mannen på flytende spansk språk før han slår tilbake over på norsk.

For mange vil han kunne betegnes som en polyglot (en som behersker flere språk red.anm), men for Tønsberg-mannen handlet det om en oppvekst i den tysktalende delen av Sveits, så Frankrike, og nå Norge. Språk ble dermed et av de viktigste suksessfaktorene i et nytt land.

– Så havnet vi i Rem utenfor Tønsberg i 2012. Jeg ville, på samme måte som jeg gjorde i andre land, bli en del av samfunnet raskest mulig. Jeg fikk meg norske venner, var aktiv i speideren og ville forstå mest mulig om hvordan ting fungerte her til lands, smiler Willams Gomes.

Men dette skulle forandre seg da han begynte på videregående skole i Tønsberg.

Tyveri ble starten på politikken
Valgkampen 2013. Greveskogen vgs. Tenåringen med foreldre fra Guinea-Bissau klarer ikke å ta "rasistpartiet" seriøst. I et forsøk på å vise sin avsky klarer han å stjele en stor kasse med tyggegummi som han senere deler ut til sine kamerater. Han får klapps på skulderen. High-fives.

– Hendelsen var mer symbolskt for oss, men likevel et eksempel på våre verdier. Vi var en gjeng med innvandrergutter som kanskje tilhørte "den andre siden av samfunnet". De som holdt seg segregert. Etter hvert eskalerte det. Jeg skjønte jeg måtte ta et valg.

– Heldigvis var det noen voksne som tok litt tak i meg. "Williams det bor så mye bra i deg. Vil du virkelig la det gå til spille?" sa en av lærerne på skolen. Han heter Svein Erik Lauritzen og var et av de menneskene som skjønte at jeg kan bli en bedre person. Han er jeg evig takknemlig for å ha møtt.  De elevene han har den dag i dag, er svært heldige, sier han.

Tyveriet ble dermed et vendepunkt. Han begynte å ta avstand fra gjengen han var en del av. Samtidig begynte han å se konturene av noe helt annet. Segregering i samfunnet.

– Hvorfor er det slikt at innvandrerne er på en side, mens nordmenn på en annen? Hvorfor snakker førstnevnte gruppe så nedsettende om etnisk norske? Dette var også tiden hvor jeg for alvor startet å sette meg inn i de politiske partiene. Spesielt det partiet jeg elsket å hate, erindrer 20-åringen.

Fremadrettet samfunnsdebattant
Og det er her vi endelig går inn på løsningene Gomes startet vår samtale med. Han ser Oslo som en stadig mer segregert by. Han ønsker ikke at situasjonen skal bli slik det er i andre europeiske land. Et av forslagene er bussing av barn fra fattigere områder til skoler med flere ressurssterke.

– Det er jo i barndommen det begynner. Det er på skolen de lærer å bli en del av samfunnet. Med mer interaksjon på tvers av sosiale lag klarer vi i større grad å utjevne forskjellene, mener Frp politikeren.

Han ønsker også at eldre settes mer på dagsorden. Mer penger må brukes på "babyboomers" som i større grad setter press på den allerede utfordrende eldreomsorgen.

– Ikke enkle saker vi snakker om her, men vi må handle og det raskt.

Politikk og egne erfaringer går hånd i hånd for mannen med internasjonal bakgrunn, men en ting er sikkert om Williams Gomes: Til tross for motbør og negative reaksjoner fra mange er han opptatt av å gjøre det som gjør han lykkelig, uansett hva andre måtte mene.

– Få ting gir meg mer glede enn det jeg gjør nå. Jeg er hellig overbevist om at vi klarer å løse mye av utfordringene i dagens samfunn. Det er en av de største grunnene til at partiet vokser så mye.

Med alt dette i mente. Hvor ser du deg selv om ti år?

– Da har jeg rykket opp i gradene i partiet, og forhåpentligvis kommet et sted hvor jeg kan ha positiv innvirkning på mange.

 

 

 

www.AutoDeler.co.no