Oslo Ap-politiker:

– Smitte-overrepresentasjon blant somaliere skyldes sen informasjon

Veldig mange norsk-somaliere og andre innvandrere burde ha fått tilrettelagt informasjon om COVID-viruset tidligere, mener Oslo Aps Ubah Aden.
Foto: Privat
Norsk-somaliere topper blant COVID-smittede blant utenlandskfødte. Oslo Aps Ubah Aden mener mange innvandrergrupper fikk for sen og mangelfull informasjon.

– Her har myndighetene sviktet overfor de med innvandrerbakgrunn som ikke kan språket, og som vanlige informasjonskanaler ikke når frem. Oversettelse av relevant informasjon har ikke kommet tidsnok, sier Ubah til Utrop.

4 655 personer har fått påvist COVID-19 til og med 31.mars, med en overrepresentasjon av folk med somalisk bakgrunn blant smittede.

Oslo Ap- representanten har lagt ut informasjonsvideo på sine egne sosiale medier for å oppdatere andre norsk-somaliere som ikke nås via de offisielle informasjonskanalene.

– Jeg så folk på Grønland som satt på kafé eller restaurant som om livet gikk som vanlig, og måtte selv begynne med en egen informasjonskampanje for å gjøre folk oppmerksomme.

Ser ikke på norske medier

Særlig eldre norsk-somaliere, som har begrenset språk- og samfunnskunnskap er en risikogruppe, fremhever hun.

– Folk vet om sykdommen, men kun utifra hva de har sett og lest i somali-språklige medier. De følger ikke med på NRK eller andre norske medier grunnet språkbarrieren, og får ikke med seg informasjon som er livsviktig. Her kunne regjerings- og kommunesansatte tatt turen til møteplasser som kaféer og moskéer.

Hun argumenterer for at dette gjelder mange andre innvandrergrupper.

– Her burde statlige instanser, FHI og andre ha oppsøkt folk direkte. Gjerne brukt egne ansatte som kan språkene eller andre ressurser. Veldig mange i ulike innvandrermiljøer fikk med seg at det var nasjonal karantene først en uke etter regjeringskunngjøringen 12. mars.

Fysisk kultur

Også i andre land hvor det bor somaliske innvandrere topper de smittestatistikken.

– Vi er en kultur med mye kroppskontakt, og klemmer hverandre ofte.

– Kunne man i informasjonen påpekt behovet for å midlertidig endre kulturelle vaner?

– Jeg tenker man skal være veldig forsiktige i omtale av kultur, og heller omtale utifra hensyn til helse. Men det er uansett livsviktig å informere, og ikke minst når det gjelder smittespredning, å informere tidsnok.