Finnmark: Samiske gutter vedlikeholder tradisjoner og jentene tar utdannelse – litt som på Grønland.

«Kjønnsrollemønstrene jeg observerer blant norske samer er påfallende like de jeg ser hos fiskere på Grønland»  

La ureturnerbare og papirløse få jobbe

Viste og Stålsett-sakene vil ende opp med dømte lovbrudd. Men problemet er først og fremst et fastlåst system som skaper enda mer utenforskap for en allerede utsatt gruppe.

En sykt uredelig debatt om islam og antisemittisme

Internett har gitt oss mer demokrati og mer ytringsfrihet enn noensinne. Debattene raser i kronikker, blogger og sosiale medier. Mens alt dette i prinsippet burde skape spennende meningsbrytninger som gjør oss alle klokere, er vi mennesker fortsatt bare litt avanserte sjimpanser med skrivemaskiner.

En nødvendig debatt om HL-rapporten

«Jeg kommer til å skrive en fritt tilgjengelig rapport basert på dataene, men med andre analysemåter enn de brukt i HL-rapporten.»

Debatt på avveie: Kort svar til Bratt

Chrisopher Bratts beskriver i et Utrop-innlegg mangler ved HL-senterets rapport om holdninger til jøder og muslimer i Norge. Her får han svar.

Smittefare ved smitteretorikk

Retorikk som assosierer mennesker med smitte og skadedyr er uheldig – uansett hvem den måtte være ment å beskrive.

Mangfold er en styrke

Vi må endre måten vi omtaler hverandre på og historiene vi forteller. Får vi med nyansene, blir fordommene mindre dominerende.

Holocaustsenteret mistenkeliggjør norske muslimer

Norske muslimer er mindre skeptiske til jøder enn nordmenn flest, viser IMDi-rapport. Holocaustsenteret bør nå dementere at muslimer er «smittekilden» til antisemittisme i Norge, skriver idéhistoriker Dag Herbjørnsrud.

Utrops utgave 47 – 2019 er ute nå!

https://dagens.utrop.no/2...

Oppskriften på å skape rasisme

Ingen skal føle seg utenfor på Seljord ungdomsskole. Derfor kaller de julekaker for tradisjonsbakst og julemat for tradisjonsmat.
X