-Avfeier politirasisme

Ingen politikere har hittil kommentert politi-brutaliteten. Majoritetsmedier i Norge har skrevet få eller ingen artikler hendelsen.

Den ene politimannen er tidligere anklaget og frikjent for rasistisk tilsnakk. Likevel har ikke stasjonssjef Ove Sem ved sentrum politistasjon i Trondheim suspendert mannen fra jobben.

I går ettermiddag var det markeringer i Trondheim og flere andre byer. I Trondheim ble det først tent lys, lagt ned krans og holdt en minnestund.

Like etter at minnemarkeringa var over, sluttet følget seg til et fakkeltog arrangert av organisasjonen “Nettverk mot statlig rasisme”. Nettverket har uttrykt mistillit både til Trondheimspolitiet, og til etterforskninga av dødsfallet.

På løpeseddelen som ble delt ut går de langt i å beskylde både system og enkeltpersoner for drap. De skriver at politiet har trakassert svarte i årevis, og at politirasismen krevde sitt første dødsoffer i Trondheim torsdag.

Varaordfører kritisk til markering
Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) ble spurt om å holde en appell, men takket nei.
– Jeg har såpass respekt for arbeidet som blir gjort av etterforskningsorganet, at jeg ikke vil nøre opp under en stemning som er uheldig her i byen. Vi må avvente rapportene som kommer, sier han.

Politiets fellesforbund tar side før etterforskningen er ferdig
Leder i Politiets Fellesforbund i Sør-Trøndelag, Bjørn Enge, vil ikke kommentere markeringen ovenfor Adresseavisen.

– Vi har lyst til å komme tilbake til den generelle påstanden om politirasisme ved en senere anledning, nå må vi konsentrere oss om den konkrete saken, mener Enge. Til punktet om at politirasisme skal ha krevd sitt første dødsoffer har han følgende å si:

– Per i dag er det ingenting som tyder på annet enn at dette er et helt ordinært politioppdrag, der politiet har brukt den makt som var nødvendig. En slik påstand blir veldig langt ute på sidelinjen i forhold til hva som er realiteten.

Krever uavhengig granskning
Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) vil ha en uavhengig granskning av dødsfallet på en 48 år gammel nigerianer.

Uavhengig observatør bør få innsyn og være med på alle videre beslutninger i denne saken. For myndighetene kan ikke lenger feie slike saker under teppet, sier han til Utrop.