– Gjør ikke nok for homofile innvandrere

Politikere gjør ikke nok for homofile innvandrere, mener stortingsrepresentant André Oktay Dahl til TV2 Nettavisen.

– Regjeringen er opptatt av å behandle tvangsekteskap blant jenter, men overser tvangsekteskap blant gutter, raser han.

Han mener regjeringen er underlig unnfallende når det kommer til homofile minoriteters plass i samfunnet.

I mars i år utfordret psykolog og avtroppende bystyremedlem for Oslo arbeiderparti, Ragnar Kværness, både muslimer og politikere til å delta på et møte i regi av Homofile og lesbiske sosialdemokrater. Tema var «Homo på kafeen – hetero i moskeen?». Han er skuffet over resultatet.

– Jeg kan ikke se at det har skjedd noe som helst siden møtet, sier Kværness til TV2 Nettavisen.

– Politikere generelt, både i regjering og i opposisjon, er unnlatende til teamet. Man har vært flinke til å kjøre på overfor homofobe kristne, man burde konfrontere homofobe minoritetsreligioner også, sier Kværness. Han mener politikere har feilet i å ikke stille like krav til begge gruppene.

Ung, homo og muslim
I Aftenposten 14. desember 2006 skrev en ung homofil gutt om hvordan det er å være homofil muslim i Norge. Han beskriver et liv i frykt for å bli avslørt, og for å bli utstøtt av familien sin og det pakistanske miljøet.

– I dag er jeg 20 år gammel, og fortsatt homofil og muslim. Og pakistaner. I løpet av de fem siste årene har det vært få, men til gjengjeld enorme forandringer i tilværelsen min. Den største: Jeg ber fortsatt til Gud hver eneste dag, men jeg har sluttet å be om å slippe å være homo, skriver han.

– I verste fall kommer familien min til å kutte kontakten. Og for å forhindre at det skal skje, er jeg villig til å strekke meg langt. Akkurat nå aner jeg ikke om det betyr at jeg kommer til å gifte meg, og dermed forbli skjult for resten av livet. Men det er et etisk dilemma, først og fremst hvis jeg tenker på kvinnen jeg eventuelt gifter meg med. Fortjener ikke hun bedre enn en mann som fysisk er til stede, men som følelsesmessig tilhører, og lengter etter en mann?

– En annen ting er lojalitetsfølelsen overfor foreldrene mine. Et av de sterkeste elementene i pakistansk kultur er storfamilien og samholdet. Det innebærer at når foreldrene mine blir eldre og trenger å bli tatt vare på, har jeg som eldst i søskenflokken et forsørgeransvar overfor dem. Det ansvaret vil jeg mer enn gjerne oppfylle, vel vitende om at hvis jeg står frem, mister jeg med all sannsynlighet den muligheten.

Full støtte
– Homofili er tabu i innvandrermiljøene. Imamene er like konservative som biskop Kvarme, vi trenger en demokratisering av religionen. Vi må tørre å ta belastningen, tørre å møte motstand og være villig til å betale kostnadene, sier Khalid Mahmood, vararepresentant på Stortinget for Ap.