– Politiets rutiner for pågripelser må innskjerpes

Politidirektoratet har sendt ut et nytt rundskriv som omhandler politimetoder ved pågripelser. Halsgrep skal kun benyttes i nødverge, og mageleie skal kun brukes der det er nødvendig og kun inntil politiet har fått kontroll på personen. Hodet skal aldri tildekkes. I tillegg er det gjort endringer i undervisningen på Politihøgskolen i tråd med dette.

Det skriver tre politikere som sitter i justiskomiteen på Stortinget i en kronikk i Dagbladet.

“Politiet blir fra tid til annen satt i situasjoner der maktbruk er nødvendig. Dette har politiet ikke bare rett til, men også noen ganger plikt til. Vi må være trygge på at politiet ikke bruker mer makt enn påkrevd, og at metodene som brukes ikke innebærer unødig risiko. Å sikre en saklig og grundig etterforskning av politiet der det er mistanke om at overtramp blir begått, er viktig. Men det er ikke tilstrekkelig.

Det viktigste må være at rutiner og metoder blir endret dersom de ikke fungerer godt nok. Selv om Spesialenheten henlegger en sak, betyr det ikke at framgangsmåten som er benyttet automatisk er akseptabel eller uproblematisk. Obiora-saken og Aconcha-Kohn-saken har derfor, uavhengig av straffespørsmålet, vist at politiets rutiner for pågripelser må innskjerpes,” skriver Anne Marit Bjørnflaten
(A), Olav Gunnar Ballo (SV) og Ola Borten Moe (SP). Alle tre er i Justiskomiteen på Stortinget.