Persisk sang møter blues på ny CD

Grenseløs duett

På den nye, norskproduserte CDen ”Scent of Reunion - Love duets across civilizations” kombinerer Mahsa Vahdat (35) og Sam McClain (66) persiske melodier og amerikansk blues. Den 6. november opptrer de sammen i Kulturkirken Jakob i Oslo.

I en tidligere utgave skrev Utrop om Mahsa Vahdat (35) sin innspilling i hemmelighet i en hage i Teheran av “Songs from a Persian Garden”  – et iransk-norsk samarbeid under ledelse av Knut Reiersrud. Denne gangen har hun funnet tonen med den amerikanske bluesmusikeren Sam McClain.

Sam McClain har sunget sanger for sjelen i 40 år, og med ”Scent of Reunion” knytes en iransk-amerikansk kjærlighetsknute.

Sang som fem-åring
Mahsa Vahdat har studert tradisjonell persisk sang, spiller setar og har bakgrunn fra Universitetet for kunst i Teheran mens Sam McClain allerede som fem-åring begynte å synge i morens gospelkirke. Begge ser på sangen som en gave. Lille Sam forlot hjemmet som 13-åring for å slippe unna en voldelig stefar og lyktes etter år med alkoholproblemer som sanger. Sam, som går under navnet Mighty Sam, leverer med blå fløyelsstemme soulblues av beste merke. Sammen kan de to stemmene kanskje beskrives som kalligrafi på en blå bakgrunn.

Slike prosjekter gir innsikt.

Duettene er delvis basert på persiske melodier fra 1950-tallet som er tilført et blått skjær av de norske musikerne Jarle Bernhoft og Knut Reiersrud. Sigvart Dagsland og Mahsa Vahdat har også nyskrevet musikk på CDen mens tekstene er utarbeidet av Erik Hillestad og Mohammad Ibrahim Jafari. Det var på et poesiverksted i vakre Provence de fant hverandre.

Flerspråklig utveksling

– Jafari ble et spennende bekjentskap. Vi fant hverandre i en veldig eksistensiell kjærlighetspoesi vi begge føler oss hjemme i, opplyser Erik Hillestad, prestesønnen som står bak Kirkelig Kulturverksted og Kulturkirken Jakob.

Hillestad skrev tekster inspirert av persisk sufi-dikting på engelsk, mens Jafari besvarte disse på farsi. Sammen lot de tekstene samtale til de fungerte som duetter. På omslaget er farsitekstene oversatt til engelsk. Mahsa utdyper at prosjektet ble mer enn oversettelse, for diktene er inspirert av atmosfærer, landskapet og Jafaris bilder. Som maler kunne han male diktene.

– Når jeg synger dette, føler jeg at jeg i virkeligheten maler, forteller Mahsa.

En kjærlighetsknute
Å knyte bånd handler om å bli kjent. Alle forhold begynner med andre ord med en knute. I enkelte kulturer knytes ekteskapsløftet med tre knuter. I ”Scent of Reunion” knyttes de grenseløse båndene, de som uttrykkes gjennom musikk og tekst som alle kan kjenne seg igjen i, uansett nasjonalitet. Ordet knute kan også høres i teksten ”open the knot of your tress”.  På ”Lullabies from the Axis of Evil” og ”Songs from a Persian Garden” sang hun med søsteren Marjan som bor i Tyskland.

Sufi-dikt
I 2010 skal Mahsa gjøre en innspilling av klassiske, persiske sufi-dikt i samarbeid med Skruk. Grunnen til at sufi-diktere som Rumi (1207-1273) og Hafez (1325-1389) er så viktige i verden i dag, mener Erik Hillestad er at de gir et tilfluktssted for den frie tanken. ”Den tanken som vil tenke stort om mennesket, kjærligheten og livet, som ikke vil gi opp Gud, men som nekter å ta til takke med å finne ham i den fundamentalistiske fortolkningen av religiøse tradisjoner Irans versjon av islam byr på.”

Masha og Mighty Sam synger på tvers av språklige og kulturelle grenser.

– For meg gir slike prosjekter innsikt, sier Mahsa. – Vi var ulike mennesker fra forskjellige kulturer, men det viktigste er at vi alle har et hjerte som søker fred og kjærlighet. Måten vi uttrykker det på og essensen av lengselen, ønskene og håpet, er det samme, forteller Mahsa som mener slike prosjekt er viktige fordi kunst, musikk og følelser river ned vegger mellom kulturer.

 
CD: ”Scent of Reunion” Kirkelig Kulturverksted www.kkv.no

Knut Reiersrud (gitar)

Jarle Bernhoft (piano)

Audun Erlien (bass)

Matthias Eick (vibrafon m.m)

Rune Arnesen (trommer)

Pasha Hanjani (ney)