Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Forsikringsselskap tilbyr ansatte å bytte helligdag - 29.03.2024 Langfredag som grenseløs høytid - 29.03.2024 Vil fremme vitenskapelig basert antirasisme - 28.03.2024 Egypt Grensevakter skjøt og arresterte papirløse  En gruppe på 17 personer fra Etiopia og Eritrea ble stoppet og arrestert ved den […]

Egypt
 
Grensevakter skjøt og arresterte papirløse

 
En gruppe på 17 personer fra Etiopia og Eritrea ble stoppet og arrestert ved den egyptisk-israelske grensen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Episoden fant sted mindre enn en uke etter at egyptisk grensepoliti skjøt og tok livet av fire andre personer med afrikansk opprinnelse som også prøvde å komme inn i Israel uten dokumentasjon.

– En kvinne ble uheldigvis skutt i armen av våre grensevakter fordi hun ikke hørte varselskuddene, melder kilder i det egyptiske grensepolitiet til reuters.com
 
Grenseovergangen ved Sinai-ørkenen er svært mye benyttet av papirløse som ønsker å komme seg inn i Israel og så eventuelt videre til et vestlig land. Primært søker de papirløse oppholdstillatelse og jobb i Israel, og landets myndigheter har utøvd sterkt press på Egypt for at strømmen av udokumenterte skal reduseres.

Sveits

Høyrepopulistisk parti hudflettes

Europarådet har i en nylig utgitt rapport kommet med sterk kritikk av det sterkt høyrevridde SVP (Schweizerische Volkspartei), skriver nyhetsmagasinet Spiegel.

Partiet karakteriseres som rett ut fremmedfiendtlig og som en sterk bidragsyter til en “rasistisk diskurs, som igjen fører til en opphetet og svært dårlig debattkultur” om innvandring og integrering.

– SVP har skapt så mange stereotyper og negative holdninger overfor ikke-sveitsere at det nå er vanskeligere enn på lenge å være utlending eller sveitser med flerkulturell bakgrunn, heter det i rapporten.

Honduras

Transkjønnede og homofile krever lovbeskyttelse

Honduranske LBGT-aktivister krever i samarbeid med Human Rights Watch bedre lovverk som tar vare på landets seksuelle minoriteter, melder nyhetsbyrået UPI.

I et brev til landets myndigheter rapporterer aktivistene om at folk med LGBT-bakgrunn utsettes for grov fysisk og psykisk mishandling, pengeutpressing for å ikke bli “avslørt” i lokalmiljøet og vilkårlige arrestasjoner.

Siden 2004 har det vært 17 tilfeller av drap på homofile og transkjønnede i landet, uten at noen har blitt siktet eller dømt. Juliana Cano Nieto, som jobber som forsker ved Human Rights Watch i Honduras, mener staten har må bli bevisstgjort om viktigheten av å garantere alle innbyggeres sikkerhet og rettigheter, noe som også skal inkludere transkjønnede og homofile.

– Her er det snakk om grunnleggende menneskerettsspørsmål. Politiet har en plikt til å beskytte alle honduranere, uansett legning, sier Cano Nieto til UPI.

Somalia

Sjøpirater angrep nord-koreansk skip

Et nord-koreansk skip ble angrepet av somaliske pirater, men mannskapet slo tilbake og skipet kom seg unna, skriver Associated Press.

Ifølge Noel Choong i Det internasjonale marinebyrået i Kuala Lumpur skal skipet ha blitt angrepet utenfor den somaliske kysten i Aden-bukten, et  sted beryktet for sjøpiratenes virksomhet. Hittil i år har det vært 156 piratangrep og fem kapringer totalt.

– Skipet lå i ro på grunn av mekaniske problemer utenfor kysten av Somalia 5. september da ti pirater i to båter angrep med granater og automatgevær.

Fartøyet startet straks maskinene samtidig som mannskapet kastet bensinbomber mot angriperne, og kom seg kjapt i sikkerhet.