Notiser

Author Recent Posts Kristian Mendoza Latest posts by Kristian Mendoza (see all) – Hvilken julesang liker du best? - 24.12.2018 – Hvilket statsborgerskap ville du hatt i tillegg? - 17.12.2018 – Skal du feire julebord i år? - 06.12.2018 Rekordhøy arbeids- og familieinnvandringOslo (NTB): Mer enn 48.000 ikke-nordiske statsborgere innvandret til Norge i fjor. Dette […]

Rekordhøy arbeids- og familieinnvandring
Oslo (NTB): Mer enn 48.000 ikke-nordiske statsborgere innvandret til Norge i fjor. Dette er rekord, viser tall fra SSB. 13.561 innvandrere kom fra Afrika og Asia, men de aller fleste, 31.565, kom fra Europa. Siden 2006 har arbeid vært den vanligste innvandringsgrunnen blant ikke-nordiske statsborgere. I 2008 kom 23.200 arbeidsinnvandrere, det høyeste antallet noen gang. Også familieinnvandringen satte ny rekord i fjor med 16.800 personer. 4.300 personer kom på grunn av flukt, de fleste fra Irak og Eritrea, 700 fra hvert av landene. 4.100 kom for å studere.

Flere unge kriminelle asylsøkere på Finnsnes
Lensmann Arnold Nilsen (bildet) er bekymret over økt kriminalitet blant asylsøkere og innvandrere på Finnsnes. Før har det ikke vært store problemer med kriminalitet blant flyktninger og asylsøkere. Men hittil i år har politiet startet sak mot 20 unge asylsøkere og flyktninger. Til sammen har 84 barn og ungdommer under 21 år blitt tatt for straffbare forhold i kommunen. – Det er ikke mange asyl- og flyktningungdom i kommunen. Derfor er vi veldig bekymret, sier Nilsen.  

Levanger får integreringspris
Mens 17 kommuner har sagt nei til å bosette flyktninger, ble 12 kommuner nylig nominert til årets bosettingspris av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Levanger fikk prisen, blant annet fordi kommunen var en av de første som sa ja til å bosette flyktninger i år. Levanger har bosatt 41 personer siden januar, inkludert 10 enslige mindreårige. IMDi mener at Levanger også fortjener prisen fordi de er flinke med integreringen, både når det gjelder å få folk i jobb og fullføre norskopplæring.

1 av 5 utenlandske studenter misfornøyde
Tjue prosent av de utenlandske studentene synes studiene er lite meningsfulle. De synes norske studenter drikker alt for mye, og mange er ensomme og deprimerte. Det gjelder spesielt afrikanske menn, viser Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) sin helse- og trivselsundersøkelse av 2009.  Det tilsvarende tallet for norske studenter var 5 prosent i 2007. – Kanskje er det fordi studentene er uvant med vår måte å studere på. Norske studenter jobber mer selvstendig, sier Anders Stenvig, velferdsdirektør i Studentsamskipnaden i Trondheim.

Høyt kvalifiserte stenges ute fra jobber
Høyt kvalifiserte innvandrere får ikke jobb på grunn av fordommer og gammeldagse holdninger i bedriftene, mener Næringslivets hovedorganisasjon. – I dag er det 320 personer med utenlandsk bakgrunn i Telemark som har høyere utdanning tilsvarende bachelor eller mastergrad. Mange av disse jobber som taxisjåfører og vaskehjelper fordi de ikke får en jobb som de er kvalifisert til, sier NHO-direktør Nikolai Boye i NHO Telemark. Gjennom programmet Global future vil NHO i samarbeid med Nav, Telemark fylkeskommune og Innovasjon Norge prøve å få flere innvandrere med høy kompetanse til å få en passende jobb.

Ni av ti asylsøkere oppgir identitet
93 prosent av asylsøkerne som kommer til Norge dokumenterer sin identitet i løpet av asylsøknadsprosessen.

Det viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) fra første halvår i år, skriver Klassekampen.
UDI-direktør Ida Børresen mener at media har skapt et bilde av at nesten alle asylsøkere er identitetsløse skurker, og at UDI forsøker å kjempe mot dette inntrykket.

Hun mener det er mange gode grunner til at mennesker på flukt ikke har identitetspapirer. – For det første er det fryktelig farlig å reise med papirer hvis du virkelig er forfulgt. Så er det mange som kommer fra land hvor de ikke kan få slike papirer. Det er ikke slik at alle mennesker har pass, for eksempel gjelder ikke det somaliere, sier Børresen.


Kultur

Etterlyser innvandrere på fotballkamp
Hver sjette drammenser har innvandrerbakgrunn, men ikke mange kommer på fotballkamper. Kim Hannisdal er Strømsgodset-patriot og ser alle hjemmekampene. Men det er ikke mange med innvandrerbakgrunn han har rundt seg når han er på kamp.
– Strømsgodset bør ha et flerkulturelt publikum. Ikke noe galt med pølse og lompe i pausen, men hva er galt med falafel og kebab i tillegg? Godset fortjener å ha hele byen i ryggen, sier Kim Hannisdal til NRK.

Dropper barne-bursdager
Usikkerhet om maten er en av grunnene til at en del barn med innvandrerbakgrunn ikke kommer i norske barnebursdager. Kulturhistoriker Erika Ravne Scott har gjennomført undersøkelse blant 17 skoleklasser i Oslo. – En pakistansk jente jeg intervjuet ble bedt i alle jentebursdagene i syv år på barneskolen, men fikk bare lov til å gå én gang. Da måtte hun ha med søsteren, men hun hun var glad for å bli invitert, sier Ravne Scott. På multikulturelle Vahl skole i Oslo har de diskutert bursdagsfeiring på flere foreldremøter.

– Jeg vet at for noen av de etnisk norske kan det være trist å invitere, og så kommer ikke kameratene, forteller assisterende rektor Grete Wahlmann.
Utenriks

Vold mot utlendinger sprer frykt

Utlendinger i Russland går hele tiden i frykt for å bli overfalt. Så langt i år er 47 mennesker drept på grunn av hvor de kommer fra. I tillegg er 222 såret, ifølge tall fra russiske menneskerettighetsorganisasjoner. De rasistiske overgrepene er rettet mot asiater, kaukasiere, svarte og i enkelte tilfeller jøder. Nylig ble elleve skinheads i alderen 16 til 21 år funnet skyldige i fire rasistiske drap i Moskva. De drepte var fra Kina og de tidligere sovjetrepublikkene Kirgisistan og Usbekistan i Sentral-Asia. Menneskerettighetsorganisasjoner i Russland har lenge advart mot de omfattende angrepene.

Mange mindreårige asylsøkere tatt i Frankrike

Nesten halvparten av de 278 illegale innvandrerne som ble arrestert i en flyktningleir i Calais ved den engelske kanalen, er mindreårige gutter, de eldste var 16-17 år. Aksjonen ble varslet på forhånd. Rundt 1000 andre flyktninger skal da ha forlatt leiren. 15 år gamle Sail Pardes fra Afghanistan hadde vært i leiren i seks måneder, og drømmen var å komme til England. – Forholdene i leiren var ille. Vi var nødt til å leve på svært mager kost, og for det meste var vi bare slitne, sier han til Sky News. Kritikere mener det bare vil komme andre leirer andre steder langs kanalen. Økte grensekontroller rundt Europa og økt innsats mot illegal innvandring har skapt et stadig større marked for menneskesmuglere.