Ny regjering – nye muligheter?

Det har vært en hektisk dag. Det har vært vanskelig å holde kortene tett inntil brystet. Nå  kan en endelig slappe av. Eller ikke. For det er nå jobben begynner for de nye, og de gamle, statsrådene. Nå som du leser dette har det gått en liten stund siden det ble kjent hvem som skulle […]

Det har vært en hektisk dag. Det har vært vanskelig å holde kortene tett inntil brystet. Nå  kan en endelig slappe av. Eller ikke. For det er nå jobben begynner for de nye, og de gamle, statsrådene. Nå som du leser dette har det gått en liten stund siden det ble kjent hvem som skulle utgjøre den nye regjeringen. I skrivende stund er nyheten bare noe timer gammel. 

Én ting er i hvert fall klart. Arbeiderpartiet har tatt alle de tunge departementene. De har statsministeren, utenriksministeren, finansministeren, arbeidsministeren og helseministeren. Pluss noen til. Det betyr at vi kommer til å høre mye fra Arbeiderpartiet de neste fire årene. Og allerede første dagen snakket flere politiske kommentatorer om oppløsning av regjeringen, og om en ren arbeiderpartiregjering. Det vil i så fall bli en mindretallsregjering. 

Den yngste blant statsrådene er Audun Lysbakken, nestleder i Sosialistisk Venstreparti. Det kan bli veldig spennende, men det kan også bli veldig kjedelig. En frittalende sosialist som får makt og som skal bli alvorlig, kan lett bli platt og kjedelig. Han tar over som Likestillingsminister med ansvar for integrering etter Anniken Huitfeldt. Hun har forøvrig blitt kulturminister. Men det er interessant at regjeringen nå har valgt å dele opp innvandrings-, flyktnings- og asylpolitikk på den ene siden, og integreringspolitikken på den andre.

Får ansvaret for asylpolitikken

En frittalende sosialist som får makt og som skal bli alvorlig, kan lett bli platt og kjedelig.

Ansvarlig statsråd for innvandring, flyktning- og asylpolitikken er Justisminister Knut Storberget. Enda en Ap-statsråd. For Arbeiderpartiet var det viktig å ta styringa på innvandring. De har signalisert at innstramninger vil komme. Dessuten ville det vært helt umulig for SV å ha statsråden som skulle ha forsvart innstramninger i innvandringspolitikken. Integrering derimot kan sosialistene få kose seg med. Det er jo ingen som snakker om integrering uansett, bortsett fra Fremskrittspartiet som klager over manglende integrering. 

Så blir det spennende å se hva de nye, og gamle, statsrådene kan få til. Ofte kan en ny start, nye statsråder gi ny giv til å få gjennom viktige saker. Uansett blir det spennende å følge regjeringen og de nye statsrådene. 

Gratulerer og lykke til til dem alle.