Endimensjonale karakterer i veien for en viktig historie

Veien til frihet

Fri: Amal Aden har kjempet mot både narkotikamisbruk og begrensende tradisjoner - og vunnet. Men hvem sin historie forteller hun egentlig? spør vår anmelder
"Min drøm om frihet" er Amal Adens tredje bok. Boka tar leserne med på en reise i Adens liv.
Isabell Sterling
Latest posts by Isabell Sterling (see all)

Et liv som et foreldreløst barn i et krigsherjet hjemland og en kamp for tilværelsen blant soldater og død.

Om hennes reise til Norge et ukjent land med et fremmed språk, om ensomhet og kampen for å bli tatt på alvor som kvinne i eget miljø og det å bli sett og tatt vare på og sett fra det norske system. Dette er en bok om tross opplevelser av vold, krig og død så er det mulig å reise seg opp og gå videre og nå langt og

Amal Aden har nådd langt.

Jeg er noe usikker på hvem sin historie som blir fortalt.

Målbevisst
I en alder av 26 år har hun allerede rukket å skrive tre bøker. Hun er et skoleeksempel på en vellykket og godt integrert somalier. Til tross for mye motgang i barne- og ungdomsår og analfabetisme har hun ønsket og greid å dele sine erfaringer både på godt og vondt med oss alle.

«Min drøm om frihet» er ifølge forlaget en ærlig dokumentert bok om eget liv. Men boka er ingen selvbiografi, den befinner seg i en blandingssjanger, midt i mellom en selvbiografi og en roman.

Boka handler om Amal Adens opplevelser av vold og overgrep som gatebarn i et krigsherjet hjemland, hvor hun lever med soldater og andre foreldreløse barn. Om veien og tilværelsen i Norge. Hennes kamp mot somaliske landsmenn for å kunne som kvinne ha aksept i eget miljø og starten til hennes liv i frihet.

Biografisk
Problemet med Amal Adens forfatterskap er hennes tidligere omgang med sannheten. Det som særlig får Amal Aden til å fremstå som lite troverdig er hennes første bok Se oss – denne selvopplevde fortellingen fra det somaliske miljøet som viste seg ikke  å være så selvopplevd som først antatt.

Så selv om jeg ikke har problemer med å tro på at hendelser beskrevet i boka faktisk har skjedd, er jeg noe usikker på hvem sin historie som blir fortalt.

Forfatteren skriver på et enkelt men oppstyltet språk. Karakterene i boka er endimensjonale. Noe som gjør det vanskelig å leve seg inn i historien og til tider til noe kjedelig lesning.

Det er synd å sitte med en slik oppfatning da dette er ikke bare en bok om en stjålet barndom, tristesse, dop og savn etter nærhet og forståelse, men også en bok om en overlever, en sterk kvinne med sterk røst. En frihetsforkjemper.