Ytringsfrihetens mange sider

Author Recent Posts Saroj Chumber Latest posts by Saroj Chumber (see all) Innvandrer på hyttetur - 31.07.2013 På tide å møtes på midten - 09.05.2011 En rettferdig asylpolitikk - 17.01.2011 Striden om karikaturtegningene er i gang igjen i norske medier etter et angrep på Kurt Westergaard, som laget den omstridte av tegningene for den danske […]
Saroj Chumber
Latest posts by Saroj Chumber (see all)

Striden om karikaturtegningene er i gang igjen i norske medier
etter et angrep på Kurt Westergaard, som laget den omstridte av tegningene for
den danske avisen Jyllandsposten. Nå har Aftenposten publisert en faksimile av blant annet Westergaards tegning.

Spørsmålet er hvilken hensikt har man med å publisere disse tegningene? Når en avis som Aftenposten, som er sett på som seriøs blir provosert nok til å publisere karikaturtegningene, hva slags reaksjon kan det ventes av muslimer som er ustabile eller i psykisk ubalanse? Allikevel har ingen reagert negativt i Norge. Så spørsmålet er om det er ytringsfriheten som er truet, eller om det er våre grunnleggende verdier om å behandle alle med respekt uansett religiøs tro og bakgrunn som egentlig som er under hardest press?

På den andre siden fikk ytringsfrihet konsekvenser for SV-politiker Amir Payan etter at han kritiserte regjeringen. Payan mente at regjeringen fører en nynazistisk politikk etter at 30 asylsøkere fra Irak ble tvangsretunert. Dette utspillet fra Payan vekket reaksjoner innen hans eget parti. 22. januar skal Sosialistisk Venstreparti vedta om Amir Payan fratas sitt verv i partiet.
Dette betyr i praksis at politikere med innvandrerbakgrunn ikke vil tørre å kritisere norsk asyl- og innvandringspolitikk.

Payans ordvalg kan man diskutere, men å frata ham hans verve vil bety å sette munnkurv på en sterk kritiker av regjeringens politikk. Ytringsfrihet skal brukes når en urett er begått mot en minoritetsgruppe. Å være frittalende skal ikke straffes. Dette er en grunnleggende norsk verdi som de fleste stiller seg bak.

Moralpolitiet på Grønland har også fått oppmerksomhet i det siste. Nå snakkes det om sosial kontroll av jenter som får uønsket oppmerksomhet fra muslimske menn på Grønland.

Men sosial kontroll er ikke et fenomen begrenset kun til enkelte muslimske miljøer. Det finnes også blant tamiler, indere, vietnamesere og en del andre minoritetsgrupper som ikke er muslimer.