Flere innvandrere blir arbeidsledige

I fare: Arbeidsledigheten blant innvandrere har fordoblet i løpet av 10 siste årene, men slår ikke ledighetsraten i 2004
Foto: Kristian Mendoza
Statistisk sentralbyrå (SSB) tror at flere kommer til å miste jobben fram mot 2012.
Souhaila Bougrine
Latest posts by Souhaila Bougrine (see all)

Innen 2012 vil det være 86 000 arbeidsledige. Cirka 23 000 av dem vil være innvandrere. Det skriver SSB i en rapport de har laget for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI).

Arbeidsledigheten blant innvandrere begynte å stige høsten 2008. Økningen kommer til å fortsette de neste årene. Men mot slutten av 2012 vil arbeidsledigheten gå litt ned igjen, melder SSB.

Flest afrikanere
Arbeidsledigheten er størst blant afrikanere i Norge. Arbeidsledigheten blant norskafrikanere kommer til å øke mest de to neste årene. Innvandrere fra EU Øst-Europa vil bare få en svak økning.

Illustrasjonsbilde
Foto : Flicr.com

Integrering er veldig viktig for hvor mange som får jobb.

Arbeidsledigheten blant innvandrere har økt dobbelt så mye i løpet av 10 år som hos befolkningen generelt. Denne forskjellen kommer fortsatt til å være der, mener Eivind Tveter, forsker ved SSB.  

– Integrering er veldig viktig for hvor mange som får jobb, men det er vanskelig å si noe om integreringen framover, sier Tveter.

Den totale arbeidsledigheten i Norge er fortsatt lav. Den har de siste 10 årene vært under fire prosent i gjennomsnitt, melder SSB.

UNDERSAK 1

Vanskelig for afrikanere å få jobb

– Jeg har søkt overalt, men det er ikke lett å finne seg en fast jobb, forteller Ridwan Aouragh (23).

Den 23 år gamle marokkaneren er serviceelektroniker, men har vært arbeidsledig i over ett år. Det siste året har Aouragh tatt vikarjobber, men han har ikke hatt jobb siden november.

Førstegenerasjonsinnvandrere som tar høy utdannelse i Norge, har vanskelig for å få jobb.  Selv om de har helt lik utdannelse og like gode karakterer som andre, får ikke så ofte jobb. Det viser en doktorgradsavhandling gjort av Idunn Brekke fra Universitetet i Oslo i 2008.

– Doktorgradsavhandlingen viser at selv med samme mastergrad fra et norsk universitet og like gode karakterer som en etnisk nordmann, har afrikaneren kun 30 prosent av den etniske nordmannens sjanse til å få jobb, sier  Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter.

UNDERSAK 2

– Alle firmaer må intervjue en innvandrer

Antirasistisk Senter gir innvandrere jobbsøkerkurs. Organisasjonen ser at mange får jobb fordi staten må intervju minst en kvalifisert innvandrer når den skal ansette noen.

– Når folk får vise hva de kan, blir det lettere for dem å få jobb.

Antirasistisk Senter mener at også private firmaer må intervjue innvandrere. Senteret vil at det skal komme en lov som bestemmer dette.

– Det er ikke snakk om noen plikt til å ansette – bare en plikt til å intervjue minst én kvalifisert søker, sier Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter.

– Det finnes flere som er flinke allerede, blant annet IMDI og IKEA. De har intervjuet og ansatt mange innvandrere. Vi trenger flere som dem, sier han.

SPØRSMÅL TIL TEKSTEN
1. Hvor mange arbeidsledige blir det i 2012 ifølge SSB?
2. Hvor mange innvandrere blir arbeidsledige?
3. Hvor høy har arbeidsledigheten vært de siste 10 årene?