SV dumper minoritetspolitikere

Ufine metoder: Amir Payan (bildet) og andre med minoritetsbakgrunn har blitt utsatt for hets og ulovligheter i SV, mener innsenderen.
En politiker som effektivt har frontet mange av de sakene vi minoriteter er opptatt av er blitt dumpet på brutalt og ulovlig vis. Bergen SV sitt styre forblir hvitt. Rosa Parks havnet i fengsel for å protestere mot en slik apartheid politikk.
Jacqueline Zuleta, medlem av Etnisk Likestillingsgruppe i SV og norsk-Chilener
Latest posts by Jacqueline Zuleta, medlem av Etnisk Likestillingsgruppe i SV og norsk-Chilener (see all)

SV-politikeren Amir Payan har fått mye urettferdig behandling etter at han rettet skarp kritikk mot regjeringens tvangsretur av 30 irakiske asylsøkere til Bagdad i desember. Kjernen i kritikken hans er at det er inhumant å sende asylsøkere tilbake til Irak slik situasjonen er i dag. Debatten har imidlertid blitt redusert til en diskusjon om Payans valg av formuleringer. Mange har også kastet seg over opplysningene om at 11 av irakerne på uttransporten var straffedømt, og dette poenget blir brukt for å rettferdiggjøre tvangsretur. Men i denne sammenhengen er rullebladet til den enkelte faktisk helt uinteressant. Det sentrale er om det er trygt å sende folk til Bagdad. Hvis det ikke er trygt, vil tvangsretur være et brudd på de internasjonale forpliktelsene våre. 
NRK meldte 5. februar at Europarådets kommissær for menneskerettigheter er svært kritisk til tvangsretur av irakiske asylsøkere. Begrunnelsen er at deler av Irak ikke er sikkert: “Det er framfor alt områdene rundt Bagdad, der det fortsatt er veldig voldsomt,” sa kommissær Thomas Hammarberg. Tvangsreturen av 30 irakere til Bagdad i desember var forøvrig i strid med tilrådinger fra FNs høykommissær for flyktninger. Amir Payans kritikk etter denne episoden var imidlertid altfor krass til at et SV i regjering kan være komfortabel med den. Det har åpenbare omkostninger å markere avstand til det politiske klimaet som råder, og irakernes situasjon er en sak som få i regjeringen vil fronte offentlig. Men kritikken av tvangsutsending er altfor viktig til å kveles av realpolitiske hensyn mellom regjeringspartiene. 

Styret i Bergen SV må gå av. Sentralt må partiet handle mot ulovligheter og hets.

Ulovlig og inhumant
Under årsmøtet i Bergen SV var det på forhånd bestemt at Amir Payan skulle miste alle verv. De som hadde bestemt seg for dette, nektet medlemmer å komme inn på årsmøtet, medlemmer som de visste ville støtte Amir Payan. I forkant av møtet skjedde svært mange uhøflige og kriminelle handlinger. Navn, fødselsdato og adresse til personer som er medlemmer i SV ble sendt til media. Dette er ikke første gang at vi minoriteter i SV blir utsatt for slike ulovlige handlinger. Det samme skjedde i Oslo SV under nominasjonsprosessen mellom Holmås og Chaudhry. Dette er neppe tilfeldig! Under årsmøtet i Bergen SV ble medlemmer med mørk hud nektet å gå på do, og de fikk ikke tilgang til vann. Er det slik man praktiserer den antirasistiske arbeidet i Bergen SV? Hvordan kan et styre som påberoper seg tillit bruke slike ulovlige metoder som minner svært mye om det svarte mennesker ble utsatt for under Apartheid i Sør-Afrika? 
Forfølgelsen det er satt i gang i partiledelsen i Bergen SV har visse likhetstrekk med Inger Lise Hansen i KrF. Forskjellen er likevel at det er flere partifeller som har gått ut i media og forsvart Hansens utspill for å endre partiet. Det samme har ikke skjedd i Payans tilfelle. Det kan tyde på at han inntil nylig var en populær SV-politiker som man gjerne kalte for norsk-kurdisk. Nå er han kun kurderen og utlendingen som brutalt frataes alle verv, uten å ta høyde for det gode arbeidet han har gjort ved å i mange år, ved å fronte saker ingen før ham har frontet så tydelig som han. Dette førte til at mange velgere begynte å stemme SV fordi vi så at Payan virkelig bryr seg og faktisk gjør noe konkret med sakene velgere er opptatt av. Som i alle saker hvor et menneske fratas sin verdighet og gjøres til en ting uten rettigheter og verdi, noe vi ser altfor ofte skjer med utenlandske statsborgere, ble medlemslister på ulovlig vis levert pressen og man gjør senere et nummer ut av at noen ikke prater norsk, eller engelsk. Det er derfor vi i årevis har snakket om fordelen med å ha tospråklige nordmenn i partiet: mennesker som ønsker å følge med og være aktive kan bli kjent med partiet på det språket personen mestrer mest. Men dette poenget glemmes stadig vekk.  
Vi reagerer med sjokk og bekymring på at Amir Payans utspill har ført til at han fratas alle verv på brutalt vis. Vi har også registrert at Amir Payan har beklaget utspillet i etterkant, men dette har ikke vært nok for SV. 
Utsendelsene av flyktninger er på ingen måte rettferdige, men er snarere brudd på menneskerettighetene. Vi ble veldig glad da vi så noen våge å gå ut offentlig og sette fokus på dette. Det var modig gjort av Amir Payan, og det settes stor pris på. At følgene skulle bli så store for SV og nå har resultert i å ta Payan sitt politiske liv i SV, overrasker oss, her burde partiet SV slått ring rundt ham.
SV sentralt må  gjøre noe
Vi har fortsatt håp om at partiet som snakker om antirasisme, humanisme, solidaritet osv. kan handle sentralt slik at vi SV-velgere ikke mister tillit til SV etter måten dette ble håndtert på. I tillegg fordi det ville vært veldig uklokt å miste en politiker med ryggrad, som er effektiv og målrettet. Dette ble skrevet om Amir Payan i BA før nyttår: 
Amir Payan, tross sine udiplomatiske, om enn treffsikre, kommentarer, er et politisk talent med stort potensial. Han er noe så sjeldent som en politiker med ryggrad. Han er ikke en som hviler på sine laurbær, han jobber aktivt, effektivt og målretta, og har tidvis brukt kontroversielle midler for å få gjennomslag.  
Vi tror grunnen til dette er at Amir Payan bryr seg. Han bryr seg så sterkt at han er villig til å risikere sin egen politiske framtid for de menneskene han er demokratisk valgt til å tjene. Det har blitt hevda at han har framstått som en klovn etter sin siste uttalelse. Det kan så være, men vi har mer respekt for en klovn som risikerer sin politiske karriere og framtid for sine medmennesker, enn for enkelte mer ”respektable” politikere som tviholder på makta år etter år uten å få utretta stort annet enn å heve lønna si og få ansiktet i avisa. Hans engasjement for asylsøkere, blant annet som talsmann for de såkalte ”Muf-erne”, bør heller ikke gå upåaktet hen. Hans kamp for kurdiske asylsøkere er jo også det som har skaffa han den siste bølga av motgang. Amir selv er kurder, og har vokst opp i et land der grov etnisk diskriminering og mer eller mindre vilkårlige henrettelser er dagligdags. 
Amir Payan har vist hva en rettferdig SV-politikk er når den gjennomføres i praksis og ikke bare fra talerstoler. Hetsen han er blitt utsatt for og den ulovlige måten hans tillitsverv er fratatt fra ham, samt den nedverdigende måte velgere med mørk hud ble behandlet på under årsmøtet i partiet, får meg til å mene at hele styret i Bergen SV må gå av. Sentralt må partiet handle mot ulovligheter og hets. Dette ville gjenopprettet tilliten som er blitt svært svekket etter denne saken. Rosa Parks og Nelson Mandelas kamp er ikke over.