Når fremtiden banker på

Kvaler: På utdanningsmessene er det ofte veldig mye å velge i
Foto: Flickr/Creative Commons
En ny vår står for dør, og for mange av landets femten- og attenåringer betyr dette stress. For det er denne våren de skal avgjøre resten av sitt liv. Og dét er ikke lett.

Jeg husker veldig godt da både da jeg var femten og da jeg var atten. Da jeg var femten var det snakk om hvilke linjer og videregående skoler jeg skulle velge. Det var et vanskelig valg. For i Oslo er det hele 28 videregående skoler, og det er ikke bare bare å velge riktig. Dessuten er det tolv forskjellige linjer å velge mellom på disse skolene.

Alle påvirker deg
Du vet ikke hvem du skal høre på og hva du skal velge. Folk rundt deg påvirker deg. Foreldrene dine, lærerne, rådgiveren og ikke minst vennene dine. Alle har de en mening. Til slutt glemmer mange hva de selv vil.

De fleste følger påvirkningene rundt seg. Mange gjør det uten å egentlig innse det. Det var ingen tvil i mitt valg om å ta allmennfaglig utdanning. Det som i dag heter «studiespesialiserende». Det var nok litt fordi foreldrene mine anbefalte det.

Å bli voksen er vanskelig.

– Allmennfag er et sikkert valg, sa alltid faren min.

Jeg begynte på allmennfaglig utdanning og hadde tre fantastiske år på videregående. Jeg fikk venner for livet, opplevelser, reiser og ikke minst, studiekompetanse. Med studiekompetanse åpnet jo dørene seg.

Så var jeg klar for det virkelige liv. Hva skulle jeg gjøre nå? Hva var det jeg ville gjøre resten av livet? Vi hadde utdanningsdager på skolen. Universitetet var innom, Høyskolen var innom, BI, og også forsvaret ville være en del og verve til seg elever. Vi var hos rådgiveren, tok tester på nettet (som forsåvidt ga deg helt andre resultater enn du hadde forventet) og besøkte både høyskolen og universitetet.

Trenger nye impulser
Å bli voksen er vanskelig. Det bringer mange utfordringer og tanker. Det er like vanskelig når du er femten som når du er atten år. Du må ta egne valg uavhengig av dem rundt deg. Jeg er fornøyd med valgene jeg tok, den dag i dag. Men som om ikke det å velge videregående skole og høyere utdanning var nok, så står jeg nå her, snart ferdig med min utdannelse og lurer på om jeg skal studere videre eller holde meg til det yrket jeg har.

Det at vi med en flerkulturell bakgrunn, spesielt gutter, får oss utdanning og/eller kommer ut i jobb, er viktig for dagens samfunn. Situasjonen nå er jo slik at gutter med minoritetsbakgrunn i mindre grad velger høyere utdanning enn jenter, og det bør forandres. Norge trenger nye impulser, ideer og erfaringer i arbeidslivet.