Kokkvold kritiserer journalister for kunnskapsmangel om islam

Foto: Arkiv.
Foto: Birgit Danneberg
Generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold er enig med Elisabeth Bøe i at mediene har bidratt til at det har festnet seg et unyansert og urettferdig bilde av muslimer som problemgruppe.

Samtidig påpeker han at de aller fleste grupper som omtales i mediene, er misfornøyd med hvordan de fremstilles i mediene. Alle vil ha positiv omtale, men får det ikke. Det ligger i uavhengige, kritiske mediers natur, ifølge han.

– Det er ingen tvil om at mediene har manglet kunnskap, men kunnskapen kommer litt etter hvert, og mye er blitt bedre takket være en mer bevisst holdning i redaksjonene både når det gjelder rekruttering og kunnskapsinnsamling, sier han.

Han er også er enig i at mediene i for stor grad har søkt ”offisielle” talspersoner fra de muslimske organisasjonene. Men dette er nå i ferd med å endre seg, både til det bedre og til det verre for den muslimske befolkningen.

Ytringsfriheten
”Our Shared Europe” har mye for seg, ifølge Kokkvold. Å lære, og ikke minst å lære av hverandre, er en viktig forutsetning for all utvikling – økonomisk, kulturelt og menneskelig.

Ifølge Kokkvold må vi bygge broer mellom kulturer, men for han er det viktig at det ikke blir gjort på bekostning av ytringsfriheten.

– Norske muslimer må akseptere norske verdier, hvorav ytringsfriheten er den fundamentale. Man må finne seg i at religioner og politiske idéretninger kan bli krenket. Men man skal ikke finne seg i at menneskeverdet blir krenket, sier Per Edgar Kokkvold.