Indisk mat kan være farlig

 
Foto: Uzma Rana
Folk fra India og Pakistan spiser mye fet mat. Men hvordan kan du lage sunnere mat?

Hver torsdag møtes innvandrerkvinner på seniorsenteret på Furuset. I dag har de
besøk av ernæringsfysiolog Rashmi Daptardar. De får stille spørsmål om
helse og kosthold.

– Jeg bruker rapsolje i matlagingen min, det er litt sunnere enn andre oljer, forteller Khilat Chaudry.

Riffat Qureshi tenker også mye på hva hun spiser og drikker.

Foto : Uzma Rana

Sønnen min gir meg mange gode råd, og jeg har faktisk gått ned i vekt.

– Norsk-pakistanere lager annerledes mat nå enn før, sier hun.

Det er barna som har lært henne å spise sunt.

– De forteller meg det de lærer om helse. Sønnen min gir meg mange gode råd, og jeg har faktisk gått ned i vekt, sier Qureshi. 

Når Qureshi har gjester, serverer hun heller juice enn brus. Hun prøver å overtale venner til å begynne med sunnere servering. 

– Selv drikker jeg bare vann og melk, og jeg prøver å lage varierte middager som for eksempel kjøtt en dag, fisk og grønnsaker en annen dag.

Hun får ikke lov av barna sine til å lage kake til vanlig. Hun spiser bare kake på bursdager, og den skal helst være uten krem. Hun måler også hvor mye olje hun bruker i maten. 

– Når jeg lager mat til fire personer, bruker jeg 20 til 30 gram olje, forteller Qureshi. 
 
Damene snakker sammen. De mener at variert mat er viktig og at de kan trene mer enn de gjør nå. Magert kjøtt, fisk, linser og grønnsaker er sunn mat, og de bruker dette ofte når de lager mat. De spiser sunnere nå enn for femten år siden.

Ernæringsfysiolog Daptardar forteller damene hvordan de kan gå ned i vekt. Regelmessige, små måltider er viktig for å holde forbrenningen i gang.
 
Usunt eller ikke?
– Indisk mat trenger ikke å være usunn, vi har mye sunn mat. Indisk brød som er laget av bare sammalt hvete og vann, linser og bønner er noen eksempler. Men mange har glemt de sunne matvanene fra hjemlandet, sier ernæringsfysiolog Baljit Kaur.

Hun mener at folk begynte å spise annerledes da de flyttet fra landet til byen og fra Asia til Europa. Det er ikke bare indisk mat som er usunn. Vi må også drikke mindre brus og spise mindre sjokolade, godteri og indiske og pakistanske søtsaker, mithai, mener hun.

– Det er mange som ikke måler ingrediensene når de lager indisk mat. Mange bruker så mye olje i gryteretter at sunne retter blir usunne, sier Kaur.

Mange liker ikke linser og bønner, de vil heller ha kjøtt. Da er det viktig at man spiser kjøtt med lite fett. Det er også viktig å bruke mindre olje. Vi må heller ikke spise festmat hver dag, forteller Kaur.

– Hvis flere måler hvor mye olje de bruker, vil de få sunnere mat hver dag, sier Kaur. 

UNDERSAK

Du kan leve sunt hele dagen

Det er bra å trene. Da kan du gå ned i vekt og bli sunnere.

– Det beste er hard trening, forteller personlig trener fra SATS, Helge Andres Felberg. 

Det er viktig å tenke på å leve sunt hele dagen, ikke bare når du trener, mener han.

Felberg sier at det er mye du kan gjøre. Du kan gå trappene, ikke bruke heis. Du kan parkere lenger unna huset og gå så mye som mulig.

Han mener at det bra at indisk mat er sterk.

– Sterk mat hjelper jo med fettforbrenningen, sier han.

Det er også bra å spise mye proteiner.

– Da blir du mett lenger, sier Felberg.

FAKTA:

Å forbrenne indisk mat

Hvor mye kalorier inneholder egentlig indisk mat, og hvor lang tid tar den å forbrenne?

* Tandoori-kylling.
En porsjon på litt over 300 gram inneholder 623 kalorier. Retten inneholder 34,8 gram fett og mye kolesterol. For å forbrenne denne retten bruker du cirka åtte timer hvis du sitter rolig. Ved rolig gange bruker du to timer. Hvis du jogger med en fart på ti kilometer i timen, forbrenner du maten på én time. Du må støvsuge i tre og halv time hvis du vil bli kvitt kaloriene fra tandoori-kyllingen.

*Palak Paneer: Vegetarrett av spinat og ost. 280 gram gir 240 kalorier. Denne matretten er sunnere fordi den er vegetarisk gir mye sodium. Det tar tre timer å forbrenne retten sittende, ved rolig gange tar det litt under en time, ved jogging bruker du 40 minutter. Du må støvsuger i tre timer for å bli kvitt kaloriene.

*Indisk smørkylling (Makhani murgi): Inneholder 660 kalorier per servering. Hvis du sitter rolig i åtte timer har du forbrent smørkyllingen, ved rolig gange må du gå i to timer, om du vil forbrenne maten ved jogging må du jogge i én time. Det samme gjelder aerobic. Du må støvsuge i nesten fire timer for å bli kvitt kaloriene fra smørkyllingen.

Vi har regnet ut dette ved hjelp av en tabell fra helsedirektoratet.no. Tabellen kan hjelpe deg å se hvor mye energi du bruker når du gjør ting som å gå, jogge og støvsuge. Tallene viser hvor mye en kvinne som veier 62 kilo bruker. De som veier mer, bruker mer energi.

På 30 min forbrenner du 40 kcal sittende.

På 30min forbrenner du 290 kcal med jogging.

På 30 min forbrenner du 150 kcal ved rolig gange.

På 30 min forbrenner du 85 kcal ved støvsuging.

Spørsmål til teksten:
1. Hva er jobben til Rashmi Daptardar.
2. Hva serverer Riffat Qureshi i steden for brus.
3. Hvorfor må vi måle ingrediensene når vi lager mat?

Svar:
1. Ernæringsfysiolog
2. Hun serverer juice.
3. Fordi da bruker vi mindre olje.