Gatekunst eksploderer

 
Foto: Aon reza Naqvi
Prosjektet Gatekunst er større enn noen gang. Det som startet som en idé klekket ut på en ungdomsklubb, har vokst og blitt en nasjonal interessevekker.
Aon Reza Naqvi
Latest posts by Aon Reza Naqvi (see all)

– Alle vet om Gatekunst. Jeg kan være i Sarpsborg og folk spør meg om Gatekunst, kan Lillebror fortelle. Han er den ene halvdelen av Emire&Lillebror som står bak prosjektet.

Profesjonell veiledning

Ideen til Gatekunst kom fra Emire&Lillebrors DJ. Han foreslo å la ungdommer fra nærmiljøet få jobbe med de store artistene. Prosjektet organiseres gjennom Forente Minoriteter, gruppen til Emire&Lillebror. Gatekunst består av blant annet webdesignere, fotografer, skribenter og artister. Hensikten er å gi unge talenter en profesjonell opplevelse i studio sammen med kjente artistnavn.

Blant større navn stiller Tshawe fra Madcon, Karpe Diem, Jaa9&OnklP, og Lars Vaular opp til veiledning og innspilling med deltakerne. Beatmakeren Nasty Kutt står for produksjonen. Ungdommene som deltar er alt fra musikere og skribenter til fotografer og dansere. Det har vært innom 200 unge håpefulle fra hele Norge på audition, hvorav 8-10 blir valgt ut.

Bygger karriere

– Det er tøft, og vi er strenge. Det er ikke ungdomsarbeid, men utvikling av talenter. Her har de muligheten til å bygge en karriere, forteller Emire, andre halvdel av gruppen.

Nasir Sirikhan fra dansegruppen Quick, og vinner av Norske Talenter, har veiledet prosjektets dansere i to år.

Foto : Aon reza Naqvi

– Det er tøft, og vi er strenge. Det er ikke ungdomsarbeid, men utvikling av talenter.

– Vi var med i fjor, og ser fram til å være med fremover. Det er gøy å se at ungdommene gir mye, og det er spennende å se utviklingen, forteller Nasir.  

Bekymret for størrelsen

Prosjektet har fått kommunal støtte. Likevel ønsker arrangørene flere sponsorer nå som Gatekunst har ekspandert. Hver sommer arrangerer prosjektet konsert, noe bydel Grünerløkka tidligere gitt tillatelse til. Bydelen er imidlertid bekymret for størrelsen på årets konsert.

Foto : Aon reza Naqvi

– De er litt overrasket og redd for at det skal bli for stort til å kontrollere. Ingen har sett maken til dette før, forteller Lillebror.  

Foto : Aon reza Naqvi

Selv om talentutvikling kan høres snevert ut, er Gatekunst åpent for all slags ungdom. Folk som verken kan synge, rappe eller danse blir satt i arbeid, og det er mange talentfulle bidragsytere som bygger scener og organiserer i all slags vær.

Hele prosessen fra start til slutt filmes, og det ender i en åtteepisoders dokumentar.