Hva betyr omsorgsovertakelse?

Sammen: Det beste for barna er å bo sammen med foreldrene
Foto: Scanstockphoto
Barnevernet vil ikke at barna mine skal bo hos meg.

Anne (36) spør JURK:

Jeg har snakket med barnevernet om barna mine. Barnevernet snakker om omsorgsovertakelse. Hva betyr det? Når kan barnevernet bestemme omsorgsovertakelse?

JURKs svar:

Hei Anne.

Omsorgsovertakelse betyr at barnet ikke bor hos foreldrene. Barnevernet bestemmer at barnet skal bo et annet sted. Barnevernet har da ansvaret for barnet. Foreldrene beholder foreldreansvaret. Men det er fosterforeldrene eller den institusjonen barnet bor på, som passer på barnet.

Barnevernet kan ikke bestemme omsorgsovertakelse med en gang. De må prøve andre ting først. Det finnes andre måter å hjelpe familien på. For eksempel kan barnevernet gi familien støttekontakt eller barnehageplass. Omsorgsovertakelse er alvorlig. Det skal være et slags siste alternativ.

Selv om familien har problemer, mener vi i Norge at det er viktig at barna bor hos foreldrene. Barn bør vokse opp hos foreldrene sine. Det er det viktigste i loven. Men foreldrene må gi barna det de trenger.

Det er Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker som bestemmer omsorgsovertakelse. Barnevernet kan ikke bestemme omsorgsovertakelse alene. Både barnevernet og foreldrene bruker advokater. Fylkesnemnda må se på hva som er det beste for barnet.


Det er bare når foreldrene ikke klarer å passe på barnet at Fylkesnemnda kan bestemme omsorgsovertakelse. Når foreldrene ikke klarer å passe på barnet, kaller vi det omsorgssvikt. Eksempler på omsorgssvikt kan være at foreldrene ikke gir barnet skikkelige klær, mat,
hygiene eller bolig. Andre eksempler er hvis foreldrene slår barna eller truer med vold.


Omsorgsovertakelse skal egentlig være
midlertidig. Hvis foreldrene blir bedre, skal barna kunne flytte hjem til foreldrene. Foreldrene skal i utgangspunktet ha samvær med barna mens barna er under barnevernets omsorg.


Håper dette var til hjelp for deg, Anne. Ta gjerne kontakt med oss igjen hvis du har flere spørsmål.

Vennlig hilsen

JURK v/ Helene Stake

Spørsmål til teksten

4. Hva betyr omsorgsovertakelse?

5. Kan barnevernet bestemme omsorgsovertakelse alene?

Svar:

4. Omsorgsovertakelse betyr at barnet ikke bor hos foreldrene. Barnevernet bestemmer at barnet skal bo et annet sted.

5. Nei. De må bestemme sammen med Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker.

Om JURK:

JURK hjelper kvinner med å forstå lovene i Norge. Vi gir generell informasjon om rettigheter. Vi gir også råd og veiledning i konkrete saker. Vi gir gratis hjelp til alle kvinner som bor i Norge. Det er kvinnelige jusstudenter som driver JURK. JURK arbeider mot diskriminering og for å bedre kvinners rettsstilling.

JURK tar i mot nye saker på telefon, ved personlig oppmøte eller brev:

Brev sendes til:
JURK
Arbinsgate 7
0253 Oslo

Telefonmottak:
Mandag kl. 0900 – 1500
Tirsdag kl.  1700 – 2000
Onsdag kl.  0900 – 1500
Tel: 22 84 29 50
Fax: 22 84 29 51

Klientmottak, personlig fremmøte:
Tirsdag kl. 1700 – 2000
Onsdag kl 1200 – 1500
i Arbinsgate 7