Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Shwan Dler Qaradaki er Årets Olsokkunstner - 19.04.2024 FlePsy vil ha et mer inkluderende og mangfoldig psykolog-Norge - 18.04.2024 – Høyrepopulistisk tilbakeslag et reaksjon på salafisme - 17.04.2024 Tyskland: Setter en stopper for barnehageindoktrinering Regjeringen i delstaten Mecklenburg-Vorpommern går inn for […]

Tyskland:

Setter en stopper for barnehageindoktrinering

Regjeringen i delstaten Mecklenburg-Vorpommern går inn for troskapsløfte til grunnloven, samt strengere vandelssjekk for barnehageansatte og for folk som vil starte egne private barnehager, skriver avisen The National.

Tiltakene kommer som følge av flere dokumenterte tilfeller i det tidligere Øst-Tyskland, hvor barnehageledere har forsøkt å innprente en læreplan preget av rasistisk og høyreradikal propaganda, ifølge delstatsmyndighetene.

– Vi ser en klar strategi, hvor særlig unge kvinner med tilhørighet til de høyreradikale og nynazistiske miljøene oppmuntres til å jobbe i undervisningssektoren fordi det gir mulighet til å formidle bevegelsens ideologi, sier Heike Radvan, pedagogisk forsker i den antirasistiske organisasjonen Amadeu Antonio Foundation, til The National.

Egypt:

Bedre tider for oljearbeidere i utlandet

Egyptere som jobber i oljeproduksjonen i Gulf-statene bidrar årlig med fire milliarder amerikanske dollar (omlag 14.7 milliarder kroner) til både statskasse og familier, ifølge fagbladet Gulf Jobs Market News.

En god nyhet for disse er at man nå ser en positiv trend etter to vanskelige år under finanskrisen.

– Stigende oljepris og økende tillit til investorene er tegn på økonomisk oppgang i Gulfstatene, sier en talsmann for Global Investement House.

Størst andel egyptere finner man i land som Kuwait, Saudi-Arabia, Emiratene og Qatar. Arbeidsinnvandrere i Saudi-Arabia overførte i perioden 2008-2009 cirka 976 millioner dollar, mens egyptere med bostedsadresse i Qatar var ansvarlige for 141 millioner, ifølge tall fra Verdensbanken.

Colombia:

Grunnlovstridig militærbaseavtale

Colombias grunnlovsdomstol hevder avtalen som gir USA tilgang til colombianske baser, er grunnlovsstridig, skriver Buenos Aires Herald.

Avtalen, som ble undertegnet mellom tidligere president Alvaro Uribe og USAs regjering i 2009, gir amerikansk militærpersonell tillatelse til å bruke syv colombianske militærbaser for blant annet bekjempelse av terrorisme og narkobander.

En eventuell vraking av avtalen kan komme som følge av at den ikke ble formelt vedtatt av colombianske folkevalgte, sier kongressleder Armando Benedetti, som også bekrefter at militærbasesaken vil ha høy prioritet i neste samtalerunde med nabolandet Venezuela.

– Vi ser på dette som viktig for å forbedre relasjonene. Grunnlovsdomtolens bestemmelse kan bli et vendepunkt for vårt bilaterale forhold, sier Benedetti.

Afghanistan/Pakistan:

Flyktninger nedprioritert

I kjølvannet av flommen i Pakistan er internasjonale hjelpeorganisasjoner og landets myndigheter i ferd med å lansere en massiv hjelpeoperasjon for å skaffe rent vann, mat, husly og medisiner til seks millioner som er direkte flomrammet, skriver Flyktninghjelpen på sine hjemmesider.

Av disse er 1,7 millioner afghanske flyktninger i Pakistan, som befinner seg på bunnen av bistandskjeden. Blant annet mistet 40 000 afghanere i Azakhel flyktningleir sine hjem på grunn av vannmassene for to uker siden.

– Situasjonen gjør meg målløs. Nå er vi nødt til å trappe opp innsatsen for å møte denne gruppens behov, sier Simon Worral, Flyktninghjelpens landdirektør i Pakistan til BBC.